Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Cveki – tajna crkve sv. Jakova

Četiri kilometara istočno od naselja Marčana, cestom Ž5118, nalazi se kružni tok. U kružni tok ulaze ceste iz četiri pravca. Osim ceste Ž5118 iz pravca Marčane, u kružni tok ulazi cesta Ž5119 iz pravca Krnice i iz pravca Šegotića kao i nesvrstana cesta iz pravca Veliki Vareški.



Pored kružnog toka nalazi se spomenik žrtvama, s područja Marčane, u borbi protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata.



S kružnog toka smo krenuli u pravcu Marčane i nakon pedesetak metara skrenuli desno na šumsku cestu.



Na raskršću se nalazi spomen ploča u znak sjećanja na Proštinsku bunu, prvi organizirani oružani otpor talijanskom fašizmu (od veljače do 5. travnja 1921. godine). Proština je zemljopisno-povijesni naziv za područje u kojem se nalaze naselja Mutvoran, Cokuni sa zasokom Cveki, Veliki Vareški, Mali Vareški sa zaseokom Jovići, Peruški (središte područja), Šegotići, Pavičini i Kavran.



Šumska cesta je omeđena suhozidima. Cesta prolazi dijelom pored obrađenih polja, livada i maslinika, a dijelom kroz šumu.



Cestom smo prošli pored čeke, suhozida sa zanimljivim otvorom i jedva vidljive lokve.



Nekoliko metara dalje od lokve nalazi se račvanje šumskih cesta, na kojem smo skrenuli lijevo.



Stotinjak metara od račvanja, s lijeve strane ceste, uočili smo preslicu crkve, među golim granama stabala. Skrenuli smo lijevo na šumski put s kojim smo došli do ostataka crkve sv. Jakova koja se nalazi na istoimenom predjelu.



Crkva sv. Jakova je navodno izgrađena u 16. ili 17. stoljeću. Crkva je obrasla vegetacijom, a raspoznaju se preslica, kameni lučni portal te zidovi s nekoliko otvora i kriptom. Što sam duže boravio u blizini crkve, djelovala mi je sve tajanstvenije, a njene tajne su ostale, meni, i dalje skrivene.



Nakon razgledavanja crkve vratili smo se na šumsku cestu na kojoj smo skrenuli lijevo.



Nakon dvjestotinjak metara stigli smo do asfaltirane ceste L50167, koja povezuje cestu Ž5118 s naseljima Cokuni i Mutvoran, u zaseoku Cveki.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,09 km.



Post je objavljen 15.02.2021. u 19:16 sati.