Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Maštoviti nadimci nogometnih reprezentacija

Prije nekoliko mjeseci napisala sam tekst o kreativnim nadimcima nogometnih klubova, a ovaj put odlučila sam pisati o nadimcima reprezentacija. Naravno, neću nabrojati sve, već ću se i ovaj put bazirati samo na one najdomišljatije.

Zmajevi, Zlatni ljiljani. – riječ je o nadimcima Bosne i Hercegovine. Premda su oba prilično popularna, naši susjedi ipak su poznati kao Zlatni ljiljani. Taj nadimak nos po uzoru na grb bošnjačkih ratnih postrojbi 1990 –ih. Radi se o cvijetu koji je autohton na teritoriju BIH. Naziv Zmajevi je postao je popularan tek u novijim vremenima, a njegovo podrijetlo za sada je nepoznato.

Pustinjske lisice – jedan od mnogobrojnih životinjskih nadimaka među nacionalnim selekcijama. Ponosni vlasnici ovog su nogometaši Alžira. Oko 80% posto alžirskog teritorija prekriveno je pustinjom, a fennenc je malena lisica koja obitava na sjeveru „crnog kontinenta“.

Gaučosi – jedan od naziva za nogometaše Argentine. Uz spomenuti, koristi se i nadimak „bijelo-nebeskoplavi“, no ovaj prvi je daleko popularniji (naročito kod nas u Hrvatskoj). Gaučosi su bili konjanici koji su živjeli na južnoameričkom kontinentu. Iako su obitavali i na području Brazila, Čilea i Urugvaja, najviše ih se veže uz Argentinu, čiji su jedan od simbola.

Lavovi Atlasa – naziv za nogometaše Maroka. Nastao je zahvaljujući istoimenom gorsko-planinskom lancu koji se proteže kroz tri sjevernoafričke zemlje, među kojima je i Maroko ( druge dvije su Alžir i Tunis.

Slonovi – pod ovim nazivom su nam dobro znani igrači Obale Bjelokosti. Na teritoriju ove afričke zemlje žive slonovi, pa je ovakav nadimak sasvim logičan.

Plavi samuraji – vlasnici ovog nadimka su, pogađate, nogometaši Japana. Domaćini ovogodišnjih olimpijskih igara nose ga zahvaljujući svojim poznatim ratnicima, koji su prestali postojati nakon što je njihov car zabranio korištenje mačeva. Pokušali su se pobuniti, no protiv vatrenog oružja nisu imali šanse.

Proizvođači kave – radi se o nazivu za kolumbijsku nogometnu reprezentaciju. Ova južnoamerička zemlja jedan je od vodećih svjetskih proizvođača kave. Uz navedeni, vlasnici i nadimka „la fiebre amarilla“, ili u prijevodu na hrvatski „žuta groznica“.

Super orlovi – riječ je o nazivu za igrače Nigerije. Iako spomenuta ptica nije jedan od nacionalnih simbola Nigerije, pronašla je svoje mjesto na grbu ove zapadnoafričke države.

Tri lava, Gordi Albion – nadimci su engleskih nogometaša. Iza „životinjskog“ nadimka krije se jedna zanimljiva povijesna priča. Naime, engleski kralj Henrik I na svom je grbu imao kralja životinja, baš kao i njegova dva nasljednika. Tako su nastala tri lava. Engleze još znamo i kao Gordi Albion.

Faraoni – radi se naravno, o nazivu za nogometaše Egipta. Faraoni su bili njihovi povijesni vladari, koji su nakon svoje smrti pokapani u piramide, jedan od simbola Egipta, a ujedno i jedno od sedam antičkih svjetskih čuda. Među najpoznatijim faraonima bili su Tutankamon i Ramzes II.

Socceroos – naziv za nogometaše Australije. Nadimak je nastao kao kombinacija riječi nogomet i klokani ( soccer – nogomet, kangaroo – klokan). Ova simpatična životinja jedan je od nacionalnih simbola Australije.

Ubojice šampiona – ovaj nadimak nose nogometaši Kostarike. Osim navedenog, znamo ih još i kao „los ticos“, što je španjolski naziv za Kostarikance. Naziv „los matacampeones“ (ubojice šampiona), u potpunosti su opravdali na SP- u u Brazli 2014., kada su u „skupini smrti“ s Italijom, Urugvajem i Engleskom osvojili prvo mjesto s čak sedam osvojenih bodova!

Perzijski prinčevi – jedan od nadimaka za nogometaše Irana. Poznato je da se na teritoriju današnjeg Irana nekada nalazila Perzija, stoga ovakav nadimak i ne čudi. Vrijedi istaknuti da ovaj nije fiksan, već je podložan promjenama. U izostanku „pravog“ koristi se nadimak Team Meli, što, apsolutno nekreativno, znači nacionalni tim.

Post je objavljen 12.02.2021. u 17:31 sati.