Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

U čemu su Česi najbolji?

Serijal o Češkoj završavam ovim postom što ipak ne znači da nešu više pisati o toj divnoj zemlji. 'Ajmo da vidimo u čemu su Česi najbolji:

U konzumaciji piva. U Češkoj se godišnje skupi 192 litre piva po stanovniku, odnosno 384 krigli piva. Drugi su Austrijanci koji daleko zaostaju za nama, piju 105 litara godišnje a treći Nijemci "samo" 101 litru piva.



Najučinkovitiji u sortiranju otpada. U 2018. godini je svaki građanin Češke u prosjeku razvrstao 93 kg plastike, stakla, papira i kartona, što ih stavlja u prvi plan u odnosu na Europu. Otpad redovito razvrstava više od 73% stanovništva Češke, dok njih 99% ima mogućnost sortiranja otpada. Lani je razvrstano 841 601 tona ambalažnog materijala.


Na polju obrazovanja, mladih i sporta. Česi postižu nekoliko zanimljivih prvenstava. Imaju najveći postotak srednjoškolaca u populaciji u cijeloj EU - u 2018. godini srednjoškolci su činili 68% stanovništva a udio sveučilišnih studenata u stanovništvu povećao se na 20 %, što je osam posto više nego prije dvanaest godina.



Najsofisticiranija mreža turističkih ruta na svijetu. Sustav čeških turističkih znakova smatra se najpouzdanijim i najsofisticiranijim ne samo u Europi već i u svijetu. U Češkoj 42.885 km označenih planinarskih staza, 33.817 km obilježenih cestovnih biciklističkih staza, 3.757 km biciklističkih staza na terenu, 3.067 km skijaških staza i 2.826 km pješačkih staza plus četrnaest staza za invalidska kolica.



Najgušća mreža knjižnica na svijetu. Česi su sjajni čitatelji. Češka nacionalna knjižnica sadrži 7,4 milijuna knjižničnih jedinica i posjeti je gotovo pola milijuna posjetitelja godišnje. Prosjek je 5,1 knjižnica na 10 000 stanovnika, europski prosjek je 1,3 knjižnica po 10 000 stanovnika EU.


Najviše ljubitelja pasa među Europljanima Česi drže rekord u uzgoju pasa po glavi stanovnika u europskim zemljama. Česi uzgajaju više od milijun i četvrt pasa i gotovo milijun mačaka (28% kućanstava imalo je psa, a 19% mačku).



10 najboljih komedija svih vremena. Filmovi u kojima se smijete, čak i ako to ne želite. Na pr. Selo moje malo, Sunce, sjeno i jagode, Sunce, sjeno i erotika...Česi su vesela nacija i vole se smijati.


Najveći ateisti na svijetu. Češka jedna od najmanje religioznih država na svijetu. Kaže se da čak i onoliko nevjernika, pogana i heretika ne živi na komunističkoj Kubi. Česi su, unatoč statistikama, nacija koja ipak vjeruje - ali jednostavno ne vole institucije, zato se ne pridružuju crkvama.


Krematorij - Veliki postotak tj. 76% Čeha odlučuje se za krematorij, taj postotak osigurava svjetski primat. Interesantno je da kremiranje je čak nešto jeftinije od klasičnog ukopa pokojnika.


Najaktivniji gljivari. Nigdje u svijetu ljudi ne beru gljive kao Češkoj. Svake godine u prosjeku sakupe više od 20.000 tona gljiva, što je više od šest kilograma po domaćinstvu godišnje.


Najveća koncentracija čajana na svijetu. Čajane u socijalizmu nisu postojale, pa su se ljubitelji čaja okupljali po stanovima. Istodobno, možda su se prisjetili prošle slave prve češke čajane Yokohama, koja je djelovala prije Prvog svjetskog rata u podrumu praške palače Lucerna, i nisu ni slutili da će čaj postati takav fenomen u Češkoj nakon revolucije.


Post je objavljen 10.02.2021. u 13:34 sati.