Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Čestitke, ljudi

Unatrag godinu dana nešto prije rođendana sa svog sam fb profila uklonila datum rođenja. Godinama sam uživala u čestitkama poznatih i nepoznatih. Prošle godine sam planirala nešto veću feštu, bio je okrugli. Kockice života su se posložile malo drugačije od mojih želja, bolest je pobijedila, fešte nije bilo. Najdraži su razveselili sa tortom i poklončićima, puhanjem u svjećice i poželjeh samo jedno. Sebi, svojima i svima. Ono jedno za koje volimo reći da bolesnom je jedina želja. Fb čestitke su se nešto prorijedile.
Godinu dana kasnije moj datum rođenja i dalje nije čitljiv na profilu. Ne radi godina. Pedeset i jedna mi je, broj godina nikad nisam skrivala. Svašta možemo izmijeniti, prikriti, popraviti, možemo očupati obrve, iskorigirati noseve, istetovirati tijelo, promijeniti spol. Taj je datum neporeciv, neizmjenjiv i prati nas uvijek.
Unatoč uklonjenom podatku, prva virtualna čestitka stigla je nešto malo iza ponoći. Naredni dan redale su se messengerom, mailom, dobrim starim tekstualnim porukama i telefonskim pozivima.
Neki datum pamte još od onih bezbrižnih školskih dana, kada bi me iznenadili nekim rođendanskim finim književnim klasikom, a za uzvrat bivali počašćeni kavom,čajem ili rum punčom u omiljenom kafiću. Tvrdo ukoričeni Ujević, Matoš, Tadijanović i drugi i danas krase moje police. Imena koja su upisivala posvete u te knjige, neki od njih danas već none i nonići, čestitali su i jučer.
Iz drugog grada, poštom, stigao je ručno izrađen unikat poklon i čestitka iste tehnike. Prekrasna, ukrašena citatom najdražeg mi pisca a na nju se uz mamu, autoricu poklona, popisati uspio i slatki trogodišnjak.
Mailom se javila draga gošća koja se već nekoliko sezona nije pojavila u hotelu.
Oni koji su dio moje svakodnevice, nazvali su. Neki od njih nisu odoljeli pa su i na fb okačili čestitku. I kako to biva, ubrzo se zid napunio dobrim željama.
U današnje vrijeme gotovo da i nije potrebno raditi velike drame oko čestitanja i smišljati što reći ili napisati. Stickersi, emotikoni gifovi...Svega. Nekada se glava razbijala koju čestitku odabrati. Pa što onda u nju napisati da bude dovoljno fora, smiješno, toplo, mudro, da izrazi sve što bi poželjeti htjeli.
Ove mi se godine, nakon pustih godina uspjelo dogoditi da sam propustila dragoj osobi čestitati rođendan. Kad je i od nje čestitka jučer stigla, ispričala sam se. Nije mi bilo ugodno, ali ispalo je da nije bitno, dogodi se...
Nekada, sada, s datumom rođenja na profilu ili ne...Svejedno.

Svakom sam se pozivu, poklonu, emotikonu, svakoj riječi, poruci, ma svakom slovu - obradovala. Jer, nije to samo čestitka.
To je emocija, dobra želja, odvojeno vrijeme, uložen trud, trenutak.
I odličan osjećaj kada osjetiš da je nekom stalo. Na koji god način pokazano.
Hvala.Post je objavljen 08.02.2021. u 15:02 sati.