Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Mošćenička Draga – tri šljunčane plaže

Naselje Mošćenička Draga (585 stanovnika – 2011 g.) smješteno je na sjevernom djelu istočne obale poluotoka Istre i sjedište je istoimene općine (1.535 stanovnika – 2011. g.) koja se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji. Kroz naselje prolazi cesta D66 (Pula – Matulji). Naselje je izgrađeno oko ribarske luke koja je služila stanovnicima obližnjih Mošćenica. Prvi pisani tragovi sežu u 1436. godinu kada se spominje naselje u luci pored sv. Marine. Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, kada se počeo razvijati turizam na Opatijskoj rivijeri, u Mošćeničkoj Dragi počinje ubrzani razvoj. Izgradile su se mnogobrojne vile te hotel Armanda (današnji hotel Mediteran) i pansion Alla Marina.



Šetnju Mošćeničkom Dragom smo započeli na parkiralištu u Aleji Slatina tako što smo krenuli prema jugozapadu.



Na prvom slijedećem raskršću smo skrenuli lijevo, a kada smo došli do ulice Barba Rike skrenuli smo desno.



Nakon četrdesetak metara stigli smo do crkve sv. Marine koja se prvi put spominje kao i samo naselje Mošćenička Draga 1436. godine. Stara crkva je srušena te je na istom mjestu 1886. godine sagrađena nova.



Uz crkvu sv. Marine veže se legenda koja govori da je na otoku Cresu postojala crkva sv. Marine. Kako se stanovnici nisu brinuli za crkvu, počela je propadati. Legenda dalje govori da je oltarna slika doplutala do obale Mošćeničke Drage. Mještani su uzeli sliku, sagradili crkvu i smjestili sliku u crkvu.



Pored crkve se nalazi zgrada općine, koja ima toranj sa satom, a ispred zgrade se nalazi fontana.



Nastavili smo dalje i ubrzo stigli do obale, gdje se nalazi mjesna lučica. Visoko u brdima primijetili smo župnu crkvu sv. Andrije u Mošćenicama. Skrenuli smo lijevo, potom desno na lukobran.



Vratili smo se nazad do mjesta gdje smo izašli na obalu. Zatim smo nastavili ravno, obalom, uz hotel Mediteran.



Malo dalje od hotela nalazi se šljunčana plaža Sipar. Plaža je dugačka nekoliko stotina metara.



Nastavili smo dalje šetalištem koje prolazi uz obalu. S lijeve strane šetališta, na mjestu gdje se šetalište uzdiže, nalazi se spomenik podignut u spomen na partizanske jedinice koje su se iskrcale na tom mjestu, oslobodile Mošćeničku Dragu i dalje krenule u oslobađanje Istre i Rijeke.



Oko 150 metara dalje, nalazi se vila Zagreb (ex Ossoinack), jedna od najljepših villa na Kvarneru koju je izgradila obitelj Ossoinack.



Na tom mjestu šetnicu premošćuje most vile Zagreb, a ispod mosta se nalazi kapelica posvećena svetom Antonu.



Dalje smo nastavili šetnicom s kojom smo nakon četiristotinjak metara stigli do šljunčane plaže Sveti Ivan, koja se nalazi ispod naselja Mošćenice. Između vile Zagreb i plaže Sveti Ivan naišli smo na zanimljivu kapelicu izgrađenu s kamenim oblucima.



Bujični potok, koji se slijeva niz Vodnu dragu, ulijeva se u Jadransko more na plaži Sveti Ivan.



Malo južnije se nalazi uvala Senjavac u kojoj se, među stijenama, nalazi istoimena "skrivena" plaža.



Vratili smo se istim putem do plaže Sipar. Na sjevernom dijelu plaže smo skrenuli lijevo i uz hotel Marinu stigli do Aleje Slatina s početka šetnje.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 3,18 km.



Post je objavljen 08.02.2021. u 18:24 sati.