Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Saga o 'Sinovima Slobode'

Jezero Iri (Erie) – 'mačji narod'

Kao i mnogi geografski i topograski toponimi u SAD-u, tako i Velika jezera svoje nazive duguju riječima američkih stanovnika starosjedioca. No, kako to uvijek biva u susretu dvije kulture ili dva jezika, neke su riječi krivo zapisane, zapamćene ili pak su jednostavno iskrivljene na način kako bi bile lakše za izgovaranje.

Dakle, jezero Iri svoj naziv nosi po plemenu kojeg su njihovi susjedi Huroni jednostavno nazivali Herie, odnosno od irokeške riječi 'Erielhonan' (u prijevodu 'dugi rep', a to se odnosi na pumu (kaguar – po Athumanunhu)).

Narod Erie živio je u 17. stoljeću na području istočno i jugoistočno od današnjeg jezera Erie preciznije na području današnjih američkih saveznih država Ohio, Pennsylvania i New York.

Erie su bili tradicionalni i zakleti neprijatelji Irokeza, a nakon jedne nemilosrdne i destruktivne bitke 1656. godine, Erie su poraženi. Preživjeli pripadnici plemena su zarobljeni i adoptirani od Irokeza, pa tako danas njihovi potomci žive pod imenom 'Seneca' u saveznoj državi Oklahomi.

Sudbina Erie zadesila je i njihove susjede narod Attiwandaronk (Neutralni Narod) i narod Susquehannock (Susquehanna, Conestoga) 'narod blatnjave rijeke' koja danas po njima nosi naziv Susquehanna (jedna od najdužih rijeka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država duga 715 km – po Athumanunhu).



Post je objavljen 06.02.2021. u 20:23 sati.