Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvorci-crkve

Marketing

Jaškovo dvorac

Jaškovo dvorac
Plemićki dvorac građen 1841 godine,na dijelu ozaljskog posjeda,spominje se već u 15 stoljeću i bio je vlasništvom raznih plemićkih obitelji.Samo Jaškovo spominje se već 1433 godine kada knez Bartol Frankopan daruje Jaškovljanima paše oko rijeke Dobre :
Mi Knez Bartol Frankopan Krčki, Senski, Modruški i pročaja dajemo na znanje vsi i svakomi pred kih taj naš list pride, da potvrdismo našega goršćaka Ozalskoga po imenu Matija Dumić i njegov list ča koli dičan kmeti za simenišća i za krče ke krčiše za onu službu ko su utahnili svrhu imenovanim grošakim našimi i nač jim da on svoj list da se pomagaju u gori i vodi i da imaju živiti kod holi naš dvor na Ješkovi ili hi ini ješkovlanin. I zapovidasmo da se kupe nat isti imenovani dvor vsi suci i župani Ozalskoga vladanja.... Svrha toga jim dasmo ta naš list otvoren pod pečat visuću našem običainu. Pisan v Ozli 10 dan avgusta v letih gospodnih 1433." (original tekst na glagoljici)
Današnji dvorac možemo zahvaliti Josipu pl.Bunjevcu,saborskom zastupniku,a sagrađen je u klasicistićkom stilu.
Ovdje bi isto tako trebalo spomenuti i Vladislava pl.Bunjevca rođenog 1844 godine,a umro 1903 u Jaškovu:
Vrli pokojnik potomak je vrlo ugledne hrvatske plemićke porodice. Nakon svršenih nauka posveti se gospodarstvu, te je kao uzoran gospodar, ali i kao čovjek veoma značajan i blage ćudi uživao obće štovanje. Bio je članom kraljevskog suda i zemaljski kulturni vijećnik. Ostavio je iza sebe udovu gdje Olga pl. Bunyewaz rodjenu pl. Jurković, sestru velikog župana srijemskog Petra pl. Jurkovića te šest kćeri: Ivanu, Štefaniju, Veru, Katarinu, Olesu i Elsu. Pokojnik je sahranjen u obiteljskoj grobnici u Jaškovu mnogobrojnim saučešćem. Pokoj njegovoj blagoj duši."
Njegova najmlađa kćer Elsa udala se za baruna 1911. za bavarskog baruna Theodora Vogt von Hunolsteina,a prema priči mještana barun nije bio vjeran, pa je otrovan slučajno čajem koji je bio namijenjen njegovoj ljubavnici od strane barunice.
Nakon 2 svjetskog rata imanje i dvorac nacionalizirani su. Kasnije je stavljen u funkciju za Centar za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama pod čijim je djelokrugom i danas.
Dvorac je jednokatan,ali je zbog strmine terena pročelje dvokatne visine.Istaknuti rizalit južnog pročelja nose pilastri s volutama na kapitelima.
Nad glavnim je ulazom i natpis:
Troškom i trudom Josipa Bunyevca slavne županije zagrebačke velikog sudca i Elizabete supruge njegove – pomoćjom Franje Seidla i kr.grada Karlovca prisednika tasta,kao također drugarice njegove Elizabete punice gore rečenih suprugah biaše sazidan ov dvor godinu Isu Kersta MDCCCXLI.



Post je objavljen 04.02.2021. u 07:38 sati.