Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Svi o macama pa i ja


Foto: Otočka

Davnih godina je stigao mali smotuljak u kuću. Poluslijep. Pun buha. Prljav i smrdljiv. Našli ga u kontejneru u zavezanoj kesici punoj natopljene brodske spužve. Šta pričat, monstruma di god se okrenemo. Da je bilo otvorit kladionicu, teško da bi itko dao i jedan posto šanse da će preživit. Ali je. Gotovo sam uzela mjesec porodiljnog. Hranila je pipeticom, bočicom. Spavala u dječjoj papučici, a papučica do mog uzglavlja. Dali joj ime Bubica. Naivno misleći da će bit mirna ko ime.
Sto vragova je bilo u njoj. Grizla, skakala na bose noge, grebla. Al, ljubav je to bila. Kad se voli, voli se s manama. Dočekala debelih 17 sretnih godina obilja, komfora i maženja. U stanu. Sa još dva psa. Ja sam dobivala od svih njih barem dvostruko.
Vrijeme ju je pregazilo. Ali ne i uspomene.

Onda je došla Vala, a s njom, osim Starog, sva flora i fauna. Ljeti je lako. Napune se kuće gostima. Hrane i ostataka u izobilju. Mace utovljene i zadovoljne. Al s prvim nagovještajem jeseni kreće pučka kuhinja na mojoj adresi. Sve se opustoši. Ljudi u svojim domovima raspršeni po otoku. Vala im je ionako samo izvor prihoda u mjesecima iznajmljivanja. Jedini stalni stanovnici nas troje. I tako, bez bonova, reda, poretka i stožera, nahrupe zdrave i one malo manje. Naposljetku invalidne i nevoljne, koje same po sebi nit mogu lovit, a jedva i jest.

Zahvale mi počesto malim mišem na pragu vrata, repom od gušterice ili perjem od neke jadnice koja nije uspjela umaknut. Zahvale i zbornom pjesmom koja traje od sredine Siječnja pa debelo do kraja Travnja. Ima tu i rata i mirnodopskog razdvajanja kad im uletim.
Sve odreda mazne. Pretile. Sjajne dlake. I ama baš svaka dovede svoj pomladak kad za to dođe vrijeme. I zato im znam rodoslovlje od pra pra pra potomaka do svježeg roditeljstva.

Trošak je to. Vrijeme je to. Briga je to. Ima i suza kad u monstruoznoj vožnji neko baš cilja pregazit ih. Ima odlazaka veterinaru. Sto kilometara vožnje. Svega ima.
Zar bi ičega bilo da ljubavi nema?



Post je objavljen 01.02.2021. u 14:19 sati.