Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/povijesthercegbosne

Marketing

Bitka za Zavrtaljku

Bitka za Zavrtaljku jedna je od najvažnijih u Domovinskom ratu u Središnjoj Bosni.
Zavrtaljka je kota na planini Zahor koja dominira hrvatskim selima Brestovsko i Bilalovac, smještenima na rubnim područjima Kiseljaka prema Busovači. Postrojbe tzv. Armije BiH zauzimanjem Zavrtaljke i kontroliranjem Bilalovca presjekle su komunikaciju između Lepeničke i Lašvanske doline u Središnjoj Bosni.
Vraćanjem Zavrtaljke pod kontrolu HVO-a znatno je rasterećena lašvanska bojišnica koja je već bila podijeljenja na enklave u Vitezu, Novom Travniku i Travniku, ali i spriječeni novi zločini tzv. Armije BiH nad Hrvatima u Središnjoj Bosni.
U zauzimanju Zavtaljke tzv. Armija BiH počinila je ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom u selu Medovci.
Poseban doprinos u oslobađanju Zavrtaljke dali su pripadnici Postrojbi posebnih namjena čijom zaslugom je postrojbama HVO-a bez ikakvih topničkih priprema uspjelo zauzeti ovu strateški važnu kotu.
Nažalost, operacija zauzimanja Zavrtaljke nije prošla bez žrtava.Ovladavanjem Zavrtaljkom snage brigade Jelačić rasteretile su pritisak na opkoljene hrvatske branitelje Lašvanske doline.Zauzimanjem Zavrtaljke, brda oko 3 km jugozapadno od Bilalovca, na cesti Busovača-Kiseljak, s kojeg se pruža pogled na dio bojišnice u Lašvanskoj dolini južno od Busovače, HVO je otežao napredovanje Armije BiH ta tom pravcu i rasteretio pritisak na snage HVO-a u Lašvanskoj dolini.
Pobjede u bitkama za važne kote Meoršje i Bašino Brdo, Rami te pobjeda na ključnoj koti Zavrtaljci osigurala je opstanak Hrvata u Kiseljaku, Kreševu i dijelu fojničke općine pod hrvatskim nadzorom. U borbama sa tzv. Armijom BiH poginulo je 11 hrvatskih branitelja.U svim borbenim djelovanjima brigade, kao i sudjelovanja u oslobodilačkim akcijama „Oluja“, „Ljeto“', „Maestral“, „Južni potez“ i „Cincar“, poginulo je 418, a ranjeno je više od 900 pripadnika brigade „Josip ban Jelačić“.

Post je objavljen 31.01.2021. u 20:53 sati.