Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neprilagodljivi

Marketing

Pravednici među narodima

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, jednog od najvećih zločina u povijesti čovječanstva, obilježava se 27. siječnja svake godine.
Za datum obilježavanja izabran je dan 27. siječnja, tog dana 1945. su vojnici Crvene armije oslobodili Auschwitz, najveći koncentracijski logor nacističke Njemačke. Procjenjuje se da je u Auschwitzu je ubijeno oko 1,1 milijuna ljudi, od kojih je bilo 90 posto Židova.
Područje nekadašnjeg logora je od 1979. kao dio Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a.
Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma, pripadnika slavenskih naroda, političkih neistomišljenika, mentalnih bolesnika, invalida, ali i ratnih zarobljenika, nacistička Njemačka provodila je diljem Europe.
Mahom u brojnim koncentracijskim logorima, od kojih je Auschwitz bio najveći, Ubijeni su milijuni ljudi.
Među žrtvama je bilo i više od milijun djece.

Da se ovakvi stravični zločini više nikada ne bi ponovili, neizmjerno je važno čuvati sjećanje na žrtve te prepoznati i osuditi svaku pojavu netrpeljivosti na temelju etničke pripadnosti.

Povodom obilježavanja obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković izjavio je između ostalog sljedeće:
„Na današnji se Dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca, poput 120 hrvatskih Pravednika među narodima, koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg.

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prisjećamo se i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac, u kojemu su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, hrvatska Vlada nedvosmislena je u jasnoj osudi zločina i predano radi na promicanju tolerancije u društvu i međusobnog uvažavanja.“

Istim povodom je i predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, održao slovo, prvi puta suvislo, mogao bih potpisati sve što je rekao, sve je je imalo „glavu i rep“, svaka mu je riječ bila na svojem mjestu.

I sve bi bilo prelijepo da njihove riječi i djela idu ruku po ruku, ali ne idu, pa se tako Andrej Plenković ne pita kako među ovih 120 Pravednika među narodima nema imena Alojzija Stepinca, za čije se proglašenje svetim Plenković „državnički“ zalaže kod pape, a njegov nedotupavni ministar vanjskih i evropskih polova istom glupošću maltretira državnog tajnika Vatikan.

Upućujem Andreja Plenkovića u NSK s namjerom da prelista katolički tisak 1941. – 1945., ma dostajat će samo „Katolički tjednik“, pa da sam zaključi kakvu je ulogu u tzv. NDH igrala KC i tko je i što je bio Alojzije Stepinac o kojem ustaški pukovnik Danijel Crljen kaže:
„Ključna ličnost oko koje su se kretali događaji zadnjih tjedana bio je zagrebački nadbiskup i hrvatski metropolita doktor Alojzije Stepinac.
S Poglavnikovim odobrenjem poveli su prve razgovore s nadbiskupom hrvatski ministar vanjskih poslova doktor Mehmed Alajbegović i ministar za oslobođene krajeve doktor Edo Bulat. Razgovarali su s njim u prvom redu o prijenosu vlasti. Nadbiskup Stepinac pristao je u vezi s time razgovarati s doktorom Mačekom kojemu je u ime hrvatske vlade i svoje vlastito ponudio preuzimanje vlasti u Hrvatskoj smatrajući da je to put da se izbjegnu ili bar ublaže četničko-partizanska nasilja, a ujedno da se ispitaju makar i vrlo blijede mogućnosti promjene savezničke politike prema Jugoslaviji i priznanje Nezavisne Države Hrvatske pod demokratskom vladavinom. Budući da je doktor Maček odbio nadbiskupov priedlog, Stepinac je izrazio svoju sklonost da sam preuzme teški teret hrvatske države pred slomom.
Potražio je i vlastitim putevima koji su, naravno, vodili u Rim, mogućnost spašavanja hrvatskog naroda od posljedica katastrofe, koja se je na njega sve većom žestinom obarala. Na drugom sastanku s ministrom Bulatom nadbiskup je, vidljivo raspoložen, saobćio ovome da ima povoljne viesti iz Vatikana: saveznički zapovjednik u Italiji engleski general Alexander obećao je primiti hrvatsku vojsku i građanske izbjeglice, te im pružiti zaštitu.
Nadbiskup je na temelju istih viesti dobio čak utisak da ni sudbina same Hrvatske Države nije bila zapečaćena.“
Pa kako da ne bude svetac!?
Gordan Jandroković pak istom upornošću strogo luči HOS-ovski ZDS od onog ustaškog, tvrdeći da su to dva različita pozdrava i da nema veze što u HOS-ovci polagali zakletvu ispod Pavelićevog portreta i insignija tzv. NDH, i što slave 10. travanj, dan proglašenja ustaške države.

Volio bih kad bi mi se pružila prilika upitati Gordana Jandrokovića, čime je to inače vojnički beznačajna i silno štetna stranačka milicija HSP-a tako zadužila Hrvatsku da joj smije nametati ustaštvo.

Ili, koliko su Andrej Plenković i Gordan Jandroković iskreni ili svoje inače korektne izjave ipak daju s „figom u džepu“?


Post je objavljen 27.01.2021. u 19:07 sati.