Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vidobogdan

Marketing

PROVIZIJA

Postoji li u Hrvatskoj politička stranka ili političar kojima borba protiv korupcije nije među prvih pet programskih odrednica i obećanja, mislim da ne postoji ……. s druge strane postoji li stranka u Hrvatskoj koja nije na ovaj ili onaj način dijelom financirana kroz svakojake oblike korupcije ili pranja novca??

Čitamo o najsvježijoj pustolovini političke korupcije, a politička korupcija je upravo majka svih korupcija. Politička korupcija korupciju potiče i omogućava, uhvaćene štiti, osumnjičene abolira, a korupciju u suparničkim redovima izdašno koristi kao oružje u međustranačkoj borbi i nadmetanju.

Pa premijer izjavi da se takva pogreška nije smjela dogodit time da iz njegove izjave nije jasno je li njegov pulen pogriješio što je dopustio biti uhvaćen s rukom u marmeladi ili je pogreška što mu je takvu koruptivnu kombinaciju uopće pokušao???

Mislite da pretjerujem? Ne pretjerujem! Vjerujete li da pomlađene stranke okreću novu stranicu i da ulazimo u vrijeme bez korupcije, klijentizma i politike bez kriminala? Ne vjerujem! Zašto ne vjerujem, pa ispričat ću jednu, tek jednu pričicu o političkoj korupciji iz koje se vidi da politička elita jednostavno ne odustaje od korupcije i da su priče o novim vremenima tek jeftini blefovi i šarene laži.

Prije nekoliko godina, dvadesetak otprilike, jedna mala odmetnička stranka pripremala se za izbore, one velike, za parlament. Novoosnovana strančica s nekoliko političkih karaga nije imala dovoljno kandidata za popunit liste, ali ni dovoljno novaca za financiranje kampanje. Sjetila se ekipa win – win kombinacije za popunit listu, ali i za prikupit nešto solada. Model je jednostavan, nije to samo njima palo na pamet, odlučili su prodat po koje izgledno mjesto na stranačkim listama. To uostalom rade i druge stranke. Pazite, prodaju mjesto na listi za zastupnički mandat. Omogućuju kupnju ulaznice u parlamenat. Ako to nije korupcija ne znam što jest, i to nulta korupcija.

Predsjednik strančice i investitor dogovorili su se da će investitora stavit na izgledno 3. mjesto liste time da će on stranci uplatiti recimo tadašnjih 300.000 maraka, euri još nisu bili stigli. I onda pogreška ko i u zagorskoj kleti. Investitor ne bi bio investitor da nije zahtijevao zaštititi svoj kapital na način da se strančica obveže vratiti investitoru njegov novac ukoliko on ne uspije uć u parlamenat pa su partneri odlučili sve utvrdit odgovarajućim ugovorom.

I onda je stranačka tajnica, inače pravnica sjela za kompjuter i sačinila adekvatan korupcijski ugovor koji su zadovoljno potpisale obje strane, predsjednik strančice koji je uspio korisno popunit jedno mjesto na listi te inkasat potrebne novce i politički investitor koji je procijenio da mu se isplati za njemu prihvatljivu cijenu kupit zastupničku ulaznicu.

Ko što u životu obično bude, stvari se odviju potpuno drugačije nego vinovnici planiraju i očekuju. Da skratim, strančica i njeni kandidati su pučki rečeno popušili na izborima, tek nekoliko ih je ušlo u parlamenat, a naš investitor ostao daleko od zastupničke fotelje, plaće i penzije, ah da, i ugleda. Stranačka elita se pokrila po ušima ipak sebi osiguravši foteljice. Vjerojatno i uspjevši platit predizborne troškove.

Ne lezi vraže, jednoga dana pojavio se investitor mašući potpisanim i ovjerenim ugovorom tražeći svoje marke natrag. Marke koje su već potrošene i kojih više nema. Pukla bruka i sve završilo na sudu. Kako je na koncu sve završilo više nije bitno, investitor se vratio u Dojčland, a predsjednik i tajnica ostali zastupnici. I niko nikome ništa.

Već bi to pokrila prašina i suho lišće, tragovi davno izgubili u snijegu da predsjednik nije nastavio djelovat ko ugledni lobist poznat po poznavanju matematike kad proviziju dijeli pola tebi, pola meni i pola njemu, (ako je po toj matematici dijelio entitete u susjednoj državi nije čudo da tamo ništa ne funkcionira), pa nakon toga postaje prvo posebni savjetnik predsjednice države pa sad opet specijalni savjetnik predsjednika vlade ………. Tajnica iz priče negdje kasnije postaje ministrica pravosuđa, često komentira političke teme na televizijama, a sad se sprema kandidirat za gradonačelnicu metropole. Pametnome dosta.


Post je objavljen 27.01.2021. u 13:06 sati.