Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sakurra

Marketing

Zlatna ulica u Pragu

S obzirom što se Morski i ja nadamo da ćemo ove godine iskoristiti avionske karte za Prag kupljene prije 2 godine pa da vas malo upoznam s nekim znamenitostima tog lijepog grada usred Evrope.

Zlatna ulica (ili na češkom: Zlata ulička) poznata je ulica i turistička destinacija u centru Praga. Nalazi se unutar kompleksa Praškog dvorca, a prepoznatljiva je po svojim malim šarenim kućicama.



Godine 1597. "strijelci na vratima Praškog zamka" zamolili su cara Rudolfa II. za dopuštenje postaviti komore koje bi zauzimale samo dubinu niša, 16. rujna 1597. Rudolf je odobrio njihovo osnivanje. Na kraju je prostor uličice bio toliko skučen da je mjestimice bio širok manje od metra.



Ime je dobila po alkemičarima iz 16. stoljeća koji su trebali proizvesti zlato iz kemijskih reakcija ali realnija priča je ona o zlatarima koji su ovdje držali svoje obrte.Franz Kafka, češko-židovski pisac, kratko je boravio i stvarao na broju 22, u kući koju je iznajmila njegova sestra. Nedaleko od dvorca danas se nalazi njegov muzej.


Legenda kaže da na kraju ove uličice navodno se pojavljuje Kuća kod posljednje svjetiljke, u kojoj je sakriti ulaz između vidljivog i nevidljivog svijeta. Nevidljivi grad trebao bi biti izgleda dok je još bio srednjovjekovni grad.

Post je objavljen 27.01.2021. u 13:53 sati.