Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DA SE NE ZABORAVI – CIMAT (SE)




Pred neki dan mi Mateo govori da se više neće šišati kod Žogija, tako je on prekersti našeg brica ki se zove Goran, jer da ga neće počuhat kako se on oće ošišati.


Govorim mu ja neka se sterpi dva tri dana pa da ćemo se poć zajedno cimat i da ću ja tada Goranu reć neka ga cima onako kako on oće.

Što si to kazao? Reako sam da ćemo se poć zajedno cimat. Što ti to znači? E,baš to što si ti rekao, da ćemo se otići ošišati. Malo me je čudno pogeda i ni više ništa daje govori.
I ova beseda dolazi iz talijanskog govora (tal. cimare).

U hervatskom jeziku beseda cimat more imat i drugo značenje. Nekoga moreš cimat za rukav, potezat ga da nešto ucini ili rece. To bi bilo doslovno, ali more to značit i u prenesonom smislu kao tobože ono da ga moliš za nešto ili mu ne daš mira.

Ovde u Riku receju: Šta me cimaš, da platim cugu, ne dam ti ni lipe!

Naša beseda u Pag ima jasno određenje kada ti covik rece: Bi san se cimat! Iako se zadnje vrime u Pag više koristi besede: Bi san se oštrić! Stari Pažanin će uvik reć da se je bi cimat.
Tako da se ja i Mateo još nismo bili cimat ali je Mateo nauci još jednu pašku besedu i sad me da ne recen ca, stalno poteže za rukav i govori: Ajmo se cimat kod Žogija.




Post je objavljen 26.01.2021. u 11:47 sati.