Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Hrvatsko biti ili ne biti

Za Hrvatsku je danas dan odluke na svjetskom rukometnom prvenstvu u Egiptu. Neočekivanim porazom od Argentine doveli smo u pitanje plasman u četvrtfinale, koje se još prije tri dana činilo tako blizu. No, zašto bi nešto bilo jednostavno kad može i komplicirano, zar ne? Klasični hrvatski slogan „lako ćemo“ toliko nas je puta skupo koštao, a tako je nažalost bilo i prije dva dana. Uoči utakmice s „gaučosima“ imali smo sjajnu situaciju, jer smo ovisili sami o sebi(bilo koja pobjeda vodila nas je u četvrtfinale). Zapravo, mislim da nas nikad u povijesti ždrijeb nije ovako „pomazio“ na jednom velikom natjecanju. U prvoj skupini suparnici su nam bili Japan, Angola i Katar. Dakle, mi smo tu bili jedina europska reprezentacija. Na tome su nam brojne druge velesile mogle pozavidjeti, jer od svih reprezentacija iz vrha, mi smo prošli uvjerljivo najbolje. E, ali kad su nam već kuglice bile više nego naklonjene, morali smo mi sami sebe minirati. Šalu na stranu, zaista mi nije jasno kako smo ovo uspjeli uprskati i dovesti se u situaciju da se u zadnjem kolu borimo za „goli život.“

Da stvari nisu kakve bi trebale biti dalo se naslutiti već u prvih nekoliko minuta utakmice s Japanom. Hrvatska je izgledala bezglavo, kao da nas je iznenadila japanska brza igra. K tome, Červar je učestalim promjenama uvelike pridonio da naši dečki na parketu izgledaju dezorijentirano, što su Japanci znali iskoristiti. Iako je Japan stalno vodio, Hrvatska ih je pred kraj utakmice uspjela stići, no nažalost, ne i prestići. Tako smo se morali zadovoljiti remijem, koji nam je dosta poremetio planove za nastavak natjecanja, te bi nas u konačnici mogao doći „glave“. Nakon početnog kiksa, do kraja uvodnog dijela turnira Hrvatska nije imala pravo na novi pogrešan korak. Dva dana kasnije čekala nas je utakmica protiv Angole, koju smo na kraju uvjerljivo svladali, iako je igra bila sve samo ne na pravoj razini. Ta pobjeda donijela nam je prijeko potrebno samopouzdanje. U trećoj, a ujedno i posljednjoj utakmici skupine, čekao nas je neugodni Katar. Taj je dvoboj odlučivao o prvom mjestu skupini, pa je pobjeda u njemu bila od iznimne važnosti. To nam je bio najteži ispit u prvom krugu, no Hrvatska je odigrala vrlo dobru utakmicu i tako osvojila prvo mjesto u skupini. Od velike važnosti za Kauboje bio je i povratak Marina Šege, koji je zbog ozljede propustio prve dvije utakmice na SP-u. Premda se vidjelo da još uvijek nije sto posto spreman, ono što je pokazao bilo je dovoljno za važnu pobjedu i mirniji put u Kairo.

Drugi krug Mundijala svrstao nas je u skupinu s Bahreinom, Danskom i Argentinom. Tu su još i Katar i Japan, koji su zajedno s nama prošli dalje. Danska je u prvom krugu bila smještena u grupu s Demokratskom Republikom Kongo, kojoj je ovo debi na SP-u. Uz njih, tu su bili i ranije spomenuti Argentina i Bahrein. Branitelji naslova bez problema su ostvarili tri pobjede, te tako u drugu fazu prenijeli četiri boda, čime su u startu bili u prednosti u odnosu na Hrvatsku, koja je prenijela tri. Prvo kolo drugog kruga donijelo nam je sraz s Bahreinom, četvrtoplasiranim s posljednjeg prvenstva Azije. Hrvatska je sjajnim prvim poluvremenom stvorila veliku prednost, koju je do kraja rutinski održala. To je bila uvjerljivo najbolja utakmice Hrvatske na ovom SP-u, te smo se ponadali da je to nagovještaj puno bolje Hrvatske u nastavku turnira. Dva dana kasnije čekala nas je utakmica s Argentinom, s kojom smo u prošlosti znali imati velikih problema. No, Argentina nije jedina južnoamerička selekcija protiv koje smo se znali mučiti, pa čak i gubiti. Prije dvije godine na Mundijalu u Njemačkoj i Danskoj poraženi na startu drugog kruga doživjeli smo šokantan poraz od Brazila. U toj utakmici nas je skupo koštala igra 7 na 6, a koju je naš izbornik nastavio forsirati čak i kad je bilo evidentno da ćemo zbog toga ozbiljno nastradati. Nismo imali rješenja u napadu, a Brazil nam je zabio šest golova u praznu mrežu! To je za reprezentaciju poput nas jednostavno nedopustivo, a kasnije se pokazalo da nas je upravo taj bolan poraz eliminirao iz daljnjeg natjecanja. Sada, dvije godine kasnije, dogodio nam se sličan scenarij, samo je ovaj put kobna bila Argentina. Već u prvim minutama utakmice vidjelo se da nemamo rješenja u napadu, a u obrani smo djelovali mlako i istrošeno. Gaučosi su to iskoristili i brzo stigli do 5-0, a Hrvatska je svoj prvi gol na utakmici zabila tek u 10. minuti! Međutim, uspjeli smo se konsolidirati do odlaska na odmor, te je na semaforu stajalo 12-12. Početkom drugog djela uspjeli smo i doći do prvog vodstva na utakmici, no više od toga nije moglo.

Argentina nas je potpuno nadigrala, te na kraju zasluženo došla do pobjede. Hrvatska je odigrala jednu od najgorih utakmica u svojoj povijesti i to u najgorem mogućem trenutku. Istina, našoj indisponiranosti i iscrpljenosti uvelike je kumovala i crijevna viroza koja nas je pokosila dan ranije. No, nisu svi igrači bili pogođeni time, a činjenica je da na terenu nitko osim Mamića i Čupića nije bio na nivou. Ovaj bolan poraz „bacio“ nas je u velike probleme, jer sad ne ovisimo sami o sebi. Da bi ostali u igri za četvrtfinale Katar mora dobiti Argentinu, u suprotnom idemo kući neovisno o rezultatu utakmice protiv Danske. Međutim, to nije jedini problem koji nas trenutno muči. Naime, Lino Červar je u intervjuu nakon poraza od Argentinaca rekao da odlazi nakon SP, što je bilo vrlo netaktično snjegove strane. Ne mogu vjerovati da jedan takav stručnjak može ovako nešto izjaviti dok smo matematički još uvijek u igri za prolaz. Time je samo dodatno demoralizirao naše igrače i pitanje je hoćemo li se moći dignuti nakon svega ovoga.

Znam da to neće biti lako, ali moramo pokušati dati svoj maksimum. O Dancima se sve zna, aktualni su svjetski i olimpijski prvaci, te jedni od glavnih favorita za naslov u Egiptu. No, želučana viroza koja je poharala nekoliko reprezentacija uvukla se i u njihove redove, pa vrlo vjerojatno neće nastupiti u najjačem sastavu. Istina, njima je ova utakmica ionako nebitna, jer su već odavno osigurali četvrtfinale, ali i prvo mjesto u skupini. U kojem god sastavu Danci večeras istrčali, Hrvatska mora odigrati svoju najbolju utakmicu na ovom prvenstvu želi li do same završnice. Nadam se da će Katar pobijediti Argentinu i tako nas ostaviti u igri za plasman u četvrtfinale. To bi zasigurno dalo „krila“ našima, na temelju kojih bi mogli večeras odigrati odličnu utakmicu i proći dalje. Sve osim pobjede Katara samo bi nas „ubilo u pojam“ i pitanje je s koliko bi volje i želje uopće odigrali večerašnju utakmicu. No što je tu je, prostora za očajavanje baš i nema. Ako Katar pobjedi i tako nam napravi uslugu, vjerujem da možemo očekivati jednu vrlo dobru rukometnu utakmicu između dvije odlične reprezentacije, u kojoj ćemo moći uživati. U slučaju da Katar ne pobjedi, nadam se da će naši dečki smoći dovoljno snage da odigraju jednu pravu, „mušku“ utakmicu i sa stilom se oproste od ovog svjetskog prvenstva. No, nada umire posljednja. Sretno Hrvatskoj i Kataru, još ništa nije gotovo!

Post je objavljen 25.01.2021. u 17:04 sati.