Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KARNEVALSKI PROGLAS !




Svima svima svima – pisalo je na proglasu kojim se svu vlast prenijelo na Karnevala.
Svu vlast i sve grijehe!
A to je ono za čime tragamo kroz milenije: vlast onome, tko će znati da nam je da, a sve grijehe da primi na svoja leđa.
Nema, kažem vam, poretka, boljeg od Karnevala.
„Baš me briga!“ naslov je njegovih novina.



Ovako je zapisao Ante Zemljar u svom paškom kultnom romanu zvanom „Mozaik“. Pita se dalje profesor Zemljar: „Ima li koja godina da se nismo prihvatili svi za ruke u isto kolo koje smo poveli u lancima. Dužina im se ne zna. Svi.“

Ovo će biti godina u kojoj se Pažani i Paškinje neće prihvatiti za ruke i u istom kolu zatvoriti sve prilaze Pijaci.

U svom postu „Maškarana pandemija“ predložio sam paškim karnevalistima na koji bi se način možda moglo i organizirati da se tradicija ne prekine, upravo radi pandemije virusa koji je cijeli svijet zavio u crno i oduzeo čovječanstvu sve slobode.

Ovdje u Primorskom kraju gradonačelnici i načelnici gradova i općina predali su karnevalistima i Prinčevima karnevala ključeve grada ili općina. Tim činom su obznanili da je sva vlast pripala karnevalu, baš onako kako nam je u uvodu napisao prof. Zemljar.


Svaki karneval ima svoje posebnosti, pa tako i naš paški karneval. Ta posebnost se očituje u paškom kolu, koji je okosnica paških karnevalskih zbivanja, poglavito u tako zvanim „zadnja tri dana“ do blagdana Pepelnice, - „Ciste sride“. Tada se na gradskom mostu spali Marko, karnevalska lutka, mesopust. Još jedna posebnost paškog karnevala je da se Marko nosi u lijesu.



Ljubitelji maškara ove godine neće pretjerano uživati u svom „petom godišnjem dobu“. Ove godine prevladava virtualni maškarani svijet. Više manje sve karnevalske udruge pokrenule su svoje virtualne stranice i uglavnom preko YouTube-a prenose svoja karnevalska ludovanja.


Još nije zabilježeno ovako tužno peto godišnje doba. Ni u najtežim vremenima nije se prekidala karnevalska tradicija. Jedan mali prostom oku nevidljiv virus izneredio je ne samo karnevaliste, nego cijeli svijet. Ove maškarane vlasti dobile su težak zadatak da otjeraju Covid i da se počne normalno živjeti.


Pažani pored još nekih mjesta u Primorju imaju popravni ispit tijekom ljeta kada organiziraju ljetni karneval. Nadajmo se da će do tada taj mali virus iščeznuti i da će se karnevalisti moći kako mi u Pagu kažemo „refat se“ za sve ovo što nisu mogli ove zime.


Podignut barjak. Na njemu nabodena naranča. Kraj nje suhi kolačić, biškot. Demižon crnog vina pod barjakom. Zna se, kolačić i vino: da se moči, supa. Vatrena družina, koja pod barjakom naziva karneval, ne smije biti suha grla.



(izvor fotografija:2,4,7,8,10. - HRT i You Tube -screenshot)




Post je objavljen 22.01.2021. u 18:14 sati.