Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladkrvoglad

Marketing

IPAK JE PAO SNEG!

Juce je i kod mene pao sneg.
Osolilo i trajalo do jutra.
Nema veze, ja sam uzivao da ga gledam i naravno, povadio fotoaparate da snimim sta se snimiti da!
Iskorisito sam da isprobam stari 'Putni fotoaparat' (originalna konstrujkcija je negde iz sezdesetih godina devetnaestog veka, moj aparat iz kopija iz sedamdesetih godina dvadesetog veka, ruske proizvodnje)

Haj'mo videti kako je to nekad izgledalo. Sve fotke se lako otvaraju, smanjena i podesena rezolucija, a tako se moze videti i pokoji zanimljiv detalj.

Prvo treba kameru postaviti na pravo mesto, stativ je neophodoan. U ovom slucaju sam koristio stativ od digitalnog aparata, pa je na granici: drzi do 8 kilograma, ova kutija je oko 7,5 , ali je stativ karbonski, pa voli da vibrira...sreca pa je vreme ekspozicije u ovom slucaju oko 50 sekundi, te prvih par sekundi vibracija nece previse zamutiti snimak.

Kamera je postavljena i snimak iskadriran, kadar se vidi naopacke i izokrenut u ogledalu jer se gleda kroz objektiv, sto je do pojave okulara sa strane kamere, koji su imali paralaksu - razlika u uglu snimanja i gledanja - jedini nacin.




'Slika' je u stvari skup refleksija svetlosti sa onog sto snimamo. Objektiv je ove refleksije sakupio i 'prevrnuo' na mat staklo, a mat staklo moramo podici da bismo stavili kasetu sa fotoosetljivim materijalom (vrsta materijala odredjuje foto-tehniku: mokri kolodijum, zelantinski postupak, talbotipija, ugljeni tisak...) te omogucili da 'slika' padne na tu osetljivu podlogu i da hemijsko-fizicka reakcija podloge sliku 'ovekoveci' na sebii, umesto na privremenom staklu.
Sad mozemo videti i unutrasnjost aparata: crna kutija/'prostorija' (camera obscura) i otvor objektiva na jednom kraju, na suprotnom ce doci kaseta sa svetloosetljivom podlogom, buduca fotka



Kaseta je postavljena i drvena 'zavesa' je otvorena. Sad je fotopapir unutar kamere, objektiv je prethodno zatvoren i podesen na izabranu blendu (ovde 22).
Ja sam upotrebio obican fotopapier za uvelicavanje negativa, ISO vrednost miu je oko 3 ISO.
Sve je spremno za pocetak snimanja.



Pocelo je snimanje. (U odrazu otvorenog prozora, Vlad fotka fotkanje)



Tokom snimanja, neocekivani posetilac! Iznenada vidim pokret i uspevam da snimim ovu bubamaru! Da li je dosla izvana ili je bila ipak negde sakrivena u kuci?
Cela misterija!
Znam da cesto dodju na novogodisnjim jelkama, gde su se spremile za zimsko spavanje. Naravno, u toploj kuci se dehibernizuju i pojave na neocekivanim mestima! (moj atelje je sprat iznad dnevne, gde sam bio drzao jelku)
U svakom slucaju, posle snimanja je hvatam u posudicu kako ne bih a nju nagazio. Kasnije cu je zasuskati negde u vrtu, da na prolece, kad se opet probudi; potamani biljne vasi. Ovo mi je vec par puta uspevalo.)



Zaviricemo sada i u motive snimanja.
Prvi motiv je sam vrt. Sneg pada sve vreme, sitan i nesmrznut. Topi se na podlogama koje nemaju izolacionu moc, poput kamena i betone (toplota iz zemlje prolazi i topi sneg)



Sledeci motiv: zadnje fasade tipicne belgijske ulice sa kucama u nizu: prednje su veoma doterane, za iza je skoro uvek manje para:



U daljini ptice traze zaklon u golim krosnjama.



Prelazim da bacim pogled i na ulicu. Ove precrvene bicikle merkam vec neko vreme kao motiv za snimanje, al nikako da se ukaze neka meni zanimljiva situacija. Ovde se zadrzava mnogo manje snega:



Opet se pojavljuje posetilac, ovaj put jedna poslovicno radoznala persona koja je dugo ispod oka merkala sta radim, ali je bila previse dobro urolana da bi tek tako ostavila toplo gnezdo...ali.. odoleti se ne ipak moze: gle kako padaju napolju pahulje, a ja unutra, u toplom, masem repom!



Ako bude nesto od onih par fotki iz starog fotoaparata, verovatno cu ih pokazati na nekom drugom postu.
Zasad ih jos moram razvit (dobije se tek negativ) i razmisliti sta dalje: da li tek pozitiv (kontakt-kopijom; ipak je format ozbiljan: 18x24), ili pak nesto specijalno izeksperimentisati: imam neki recept za neku vrstu direkt-pozitiva, vec sam probao i mada je zanimljiv rezultat, nije ono sto sam ocekivao, pa moram jos probati!

Post je objavljen 17.01.2021. u 19:10 sati.