Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Dubrovačka „ponica“ ponovno jaše

Prije nekoliko godina bila je jedan od najvećih talenata domaćeg tenisa. Imponirala je njena fizička snaga, kvalitetni i iznimno precizni udarci, te velika igračka inteligencija. Pobjeđivala je čak i najbolje svjetske igračice, a u dobi od samo 18 godina igrala je četvrtfinale US Opena. No, početkom 2018. godine, dogodila joj se teška ozljeda, a nakon nekoliko operacija lakta tek se nedavno vratila na teniske terene. Riječ je naravno, o Ani Konjuh, mladoj Dubrovčanki koja nakon dvije i pol godine izbivanja, traži priliku za novi početak.

Prvi turnir na kojem je nastupila nakon dvogodišnje pauze bio je ITF u Zagrebu. Ana je odmah pokazala da je spremna za nove izazove, te je došla do naslova u našoj metropoli. Do titule je stigla dominantno, bez izgubljenog seta, a u finalu je bila bolja od još jedne hrvatske igračice, Tereze Mrdeže. Hrvatska javnost je uoči njenog povratničkog nastupa bila vrlo oprezna u najavama i očekivanjima, jer, kada ste toliko odsutni iz vrhunskog sporta, nije lako nešto pametno ni reći, ni prognozirati. Realne prognoze govorile su da bi mogla proći prvo kolo, one skeptičnije da ni to neće uspjeti, a neki maksimum optimizma bio je da će Ana proći najdalje do četvrtfinala. A bilo je potpuno suprotno. Ana je svima dokazala da je i dalje spremna za velike stvari, no potrebno je određeno vrijeme da uhvati ritam u kojem je bila prije ozljede. Nakon zagrebačkog futuresa, s dobrim igrama nastavila i na turniru iste razine u Francuskoj krajem listopada. Za nastup je dobila pozivnicu organizatora, a da ju je apsolutno zaslužila pokazala je već u prvom kolu, kada je u tri seta izbacila Estonku Kaiu Kanepi, 109. tenisačicu svijeta! S dobrim igrama nastavila je i nastavku turnira, te je nakon Kanepi izbacila još dvije nositeljice. Nažalost, poražena je u polufinalu od Bjeloruskinje Samsonove, 129. igračice svijeta. Potom je nastupila u kvalifikacijama WTA turnira u Linzu, no nakon skoro tri sata velike borbe, poražena je od Zavatske. To je bio posljednji turnir na kojem je nastupila u 2020. godini.

U aktualnu 2021. Ana je krenula na kvalifikacijama Australian Opena, za koje je dobila pozivnicu organizatora. U prvom kolu naša je tenisačica bila bolja od Fiedsam(111. na svijetu), da bi u drugom nadigrala Buyukakcay(176. igračicu svijeta). Na posljednjoj stepenici prije glavnog ždrijeba Australian Opena čekala ju je iskusna Talijanka Sara Errani. Mlada Dubrovčanka je pružila odličan otpor bivšoj top 10 igračici, no više od toga ipak nije mogla. Poražena je s 1-2, te je tako ostala bez nastupa u Melbourneu početkom veljače.

Put povratka nakon dugog izbivanja nikad nije jednostavan, a samo oni najtalentiraniji i mentalno najsnažniji ga uspiju prijeći. U sličnoj situaciji kao Konjuh prije nekoliko godina našla se i Petra Martić, koju su također ozljede na dugi period makle s terena. Kad se vratila, bila je plasirana ispod 600. mjesta, no zahvaljujući velikoj vjeri u sebe i neospornoj kvaliteti, uspjela se ne samo vratiti gdje je bila, već i puno više od toga, i sada se nalazi na 18. mjestu WTA ljestvice. Pokazala je da se može, te se nadam da će i Ana krenuti njenim stopama, te se uskoro vratiti ondje gdje i pripada, među najbolje tenisačice svijeta.

Post je objavljen 16.01.2021. u 17:21 sati.