Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agava505

Marketing

Za let si dušo stvorena



Krene riječ, od srca, iskrena, duboka.
Treba joj dozvoliti slobodu toka, jer ako kojim slučajem zapne u grlu
vrisne bolnom tišinom dok u zraku lebdi vječito pitanje zašto joj nismo dali slobodu leta.



SretalI smo na Krku, poezija je bila poveznica most. Elfrida je bila jedna od onih dobrih i otvorenih duša koje su nas dočekivale, dolazili smo kao svojoj kući. Zajedno smo utopljavali krčku zimu, zajedno smo pohranili svoje verse u zborniku gdje nas je Elfrida u recenziji podsjetila na vječno aktualne riječi velikog Tina: “Za let si dušo stvorena”. Elfrida je uvijek bila među prvima koja je pružala toplu ruku zajedništva u stvaranju, podsjećala na to da je riječ veliko blago, da ga treba čuvati i njegovati kako bi jezik živio u svakom dijelu našeg bića. Podsjećala nas je da su se u ovom surovom vremenu mnoge istinske vrijednosti izvrnule, vraćala ih je pomno, pažljivo, nenametljivo, skromno i ponizno na svoje mjesto i tako obogaćivala književnu policu nama uvijek dragog otoka Krka kojeg smo s radošću pohodili. Pjesnike je podsjećala da su rođeni sanjari, pokazivala je oblake na kojima treba okačiti svoje snove, jer duše su nam “ za let stvorene.” Utopljavajući krčku zimu, Krku smo sa Elfridom poklanjali bukete različitosti i tako svijetu dali na znanje da smo postojani i vjerodostojni u nastojanjima da ćemo biti vrijedni onoliko koliko znamo i koliko ostavljamo tragove ispisane na praznim stranicama života.
Život, a život mnogo daje, ali nenajavljeno i surovo otima nam one najbolje, najvrijednije, one koji uvijek imaju za druge, tek mrvicu za sebe. Za nas, istarske pjesnike utihnuo je dan, snujemo pitome krčke krajolike i čitamo neumitnu istinu da je Elfrida otišla. Ostajemo u nevjerici, nijemi spoznajom da je otišla na vječni susret s poezijom neba, tamo gdje svi slobodno stvaraju, tamo gdje je svaka vrijednost na svom mjestu, tamo gdje je svatko pjesnik slobodne duše, a duša mu stvorena za let. Bogatstvo književnog opusa Elfrida je ostavila voljenom Krku i hrvatskoj književnoj sceni, od nje smo učili, od nje smo spoznali što znači voljeti i pisati.
S osobitim ponosom što smo imali privilegiju učiti od nje ponovit ćemo riječi iz recenzije zbornika UTOPLIMO KRČKU ZIMU, riječi voljenog nam Tina Ujevića, ZA LET SI DUŠO STVORENA.

Elfrida, neka ti je svjetlo na putovima vječnosti,
nauči anđele kako se piše vrhunska poezija,
za let si Elfrida stvorena...
leti mjestima gdje ništa ne boli,
carstvom mira,
sna
i spokoja,
bila si sunce koje ljepotom i plemenitošću življenja
obogaćuješ i naše postojanje.

Ponosni smo što smo imali privilegiju u tvoj život svratiti.
U miru počivala

(pjesnici iz Istre)


***


Natječaj MOJE PLIME I OSEKE...



Ilustracija: net planeta
divider-topshadow2


Post je objavljen 11.01.2021. u 16:25 sati.