Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

EU pravilnik o dronovima?!

Čini se da je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) donjela pravilnik koji se tiče dronova, odnosno bespilotnih letjelica, koji se odnosi na sve se operatere dronova (i hobiste i komercijalne snimatelje) na području čitave EU, a stupio je na snagu 1.1.2021.

Civil drones (Unmanned aircraft)

All of the EU is Now Under New, Consistent Drone Flying Rules


Taj pravilnik u sebi ima nekoliko dobrih stvari, ali i nekoliko loših (iz domene birokratskog maltretiranja)...

Od dobrih stvari svakako je ta da se taj pravilnik odnosi na cijelu EU, tako da netko tko putuje iz jedne u drugu državu članicu EU, ne bi trebao previše razmišljati je li letenje dronom (il)egalno o nekoj državi EU, niti imati problema ako negdje odluči letjeti dronom, dokle god se pridržava pravila o letenju koje taj pravilnik određuje.

Uz to, dronovi su svrstani u nekoliko kategorija (i nekoliko potkategorija unutar tih od kategorija), s obzirom na veličinu i namjenu, što, određuje i gdje i kako se (ne)smije letjeti dronom te određene kategorije. Tako su generalna pravila u tom pravilniku da dron mora uvijek biti u vidokrugu operatera, da ne smije letjeti na visinam većim od 120 metara od zemlje, niti manjim od 20 metara ako leti iznad privatnog zemljišta ili kuće, te da ne smije letjeti blizu aerodroma, drugih letjelica ili "osjetljivih" objekata (kao što su zatvori, rafinerije, elektrane ili vojne instalacije isl.), te da se njime ne smije letjeti iznad grupa ljudi, ili ga koristiti za uznemiravanje i "špijuniranje" ljudi...

Od loših stvari je ta da bi se, prema tom pravilniku, svi operateri dronova trebali "registrirati" kod EASA-e, položiti ispit za rukovanje dronom, označiti svaki dron, i uplatiti osiguranje. Ne samo što će to vlasnicima dronova koji žele biti "legalni" nametnuti dodatno bavljenje birokracijom i zadovoljenu birokratske forme, to opet nije nikakva garancija da neće biti onih "neregistriranih" koji će ignorirati sva ta silna ta pravila, te dronovima izvoditi kojekakve više ili manje opasne gluposti, ili čak i kriminalne radnje, te bacati time loše svijetlo na sve ostale normalne operatere dronova!

Na kraju svega ostaje i pitanje hoće li, i kako točno, ovaj pravilnik utjecati na trenutnu zakonsko-birokratsku situaciju po pitanju letenja dronovima u Hrvatskoj, a gdje je trenutna procedura za legalno letenje dronovima - nazvati ju "kompliciranom" bilo bi žešći eufemizam - primjer birokratskog maltretiranja u punom smislu te riječi!!

Post je objavljen 09.01.2021. u 00:00 sati.