Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Bez naslova i komentara

Danas ćemo malo o ruševini koja stoji pored mojeg skromnog doma. Umjetnički orijentirani pojedinci interpretirali bi je kao bunt futurističkog stvaraoca koji njome želi prezentirati autodestruktivne unutarnje porive.

Ja kraj nje prolazim već dvadeset i devet godina. Do rata je tu bila autoradionica i dućan sa autodijelovima, koji su uporabnu dozvolu dobili zahvaljujući tome što su moji roditelji i susjed potpisali suglasnost, jer je vlasnik u svom naletu oduševljenja susjedu izišao skroz na među, a na jednom dijelu objekt stoji na svega pedesetak centimetara od mojeg skromnog doma. Krovište je zapaljeno u rujnu 1991. a zidovi su ostali, kako možete vidjeti vrlo čvrsto građeni jer su preživjeli kiše i snijeg svih godišnjih doba od '91. naovamo. Dakle na armaturi vrijedni zidari nisu štedjeli kao ovi tijekom obnove iza rata. Željezna instalacija je u međuvremenu maknuta, valjda da njome napravi repliku Ajfelovog tornja, ali zidovi su ostali, nek se nađe za slučaj potresa.
Vlasnik velebnog zdanja u međuvremenu je ovršen iz razloga koji mene trenutno uopće ne zanimaju, dakle vlasnik nekretnine je banka. Tek usput da napomenem da je u papirima uveden kao kuća sa dvorištem (!!!) iako je imao uporabnu dozvolu kao poslovni prostor i da je prijenos vlasništva obavljen radi osiguranja kredita u iznosu od tristopedeset tisuća kuna (!!!).
Moj skromni dom trenutno je neupotrebljiv uslijed oštećenja na dimnjacima koje su sa krova uklonili sjajni zagrebački alpinisti, i čekaju daljnju sanaciju koju planiramo napraviti kada stigne sve ono što nam je naš petrinjski srećonoša, naš vrijedni dimnjačar dao u zadatak nabaviti. U međuvremenu, dok sam ja skupljala staklovinje i u očaju čistila ono što mogu jer ostalo ne vrijedi čistiti, dečki su uočili da je ova gromada od zida, koja stoji do mojeg skromnog doma, uzdužno pukla i da je nešto cigli već ispalo. U prijevodu - ako nastavi drmati, a izgleda da hoće, taj usrani zid može se srušiti na moj skromni dom pa neću imati potrebe za sanacijom dimnjaka jer neće biti ni kuće.
Prijavili vatrogascima, pa onda pregovaranja sa civilnom zaštitom, pa opet sa vatrogascima, pa tako jedno deset puta jer objekt nije označen za rušenje. Tu sam ja zvala vlasnika velebnog zdanja, dakle banku, i moram priznati da sam ostala oduševljena njihovom brigom za nekretninu koju nitko od njih, koliko vidim, nije ni vidio. Gospođu koja mi se javila više je zanimalo tko je meni dao broj telefona njihovog odjela za ovrhe nego što ju je zanimala činjenica da se velebno zdanje može srušiti i potrpati moj skromni dom. Zvala sam jutros oko devet i petnaest i kada sam sve objasnila prvo sam saznala da kolega koji radi sa ovršenim nekretninama dolazi tek za tjedan dana, pa da neka onda nazovem. Objasnila sam da meni nije pukao nokat koji je kozmetičarka gelirala i da velebno zdanje, ako se sruši, može komotno nekog i ubiti ako se prevali na bilo koju stranu. Još uvijek nisam dobila povratnu informaciju, iako mi je rekla da će mi se javiti čim ispita o čemu se radi. Izgleda da banke koriste klinasto pismo a ne kompjutere, treba tu vremena da se klinom u kamen ukleše nečije ime i prezime pa onda dok golubovi pismonoše sve to prenesu od točke a do točke b, pa dok se opet klinom sve upiše...traje to. Uz malo sreće, taman dok se kolega koji radi na nekretninama vrati za tjedan dana pismeni dio će biti gotov. Pa će me valjda povratno nazvati, čisto da mi naprave uslugu jer je gospođa bila silno potrešena sudbinom koja je snašla područje Banovine.

U međuvremenu sam dobar dio dana zivkala okolo i dobila neka obećanja da će službe izaći na teren, obzirom da je proglašena katastrofa i da je ovo velebno zdanje direktna ugroza života i imovine. Ako se skrši, srušiće ono što nije srušilo 6.3 po Richteru 29. prosinca i jučerašnjih 5.3 po Richteru, ili će ubiti nekoga na cesti ako se skrnjada na tu stranu.
Pa ako neko od Petrinjaca zna tko je bivšem vlasniku bio izvođač zidarskih radova - obratite mu se s povjerenjem. Objekt koji napravi dočekaće sudnji dan, to je više nego očigledno.

( photo by Google, čisto da vidite postapokaliptično - ratnu arhitekturu, samo još zamislite puknuti bočni zid koji je najviši, cca jedanaest metara )





Post je objavljen 07.01.2021. u 19:11 sati.