Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

 Vrančićeva engleska renesansa

Prije šest godina Paderborn je po prvi put u povijesti izborio plasman u Bundesligu. Iako je klub osnovan davne 1907., nikad prije nije uspio ući u elitno društvo njemačkog nogometa. U njihovoj premijernoj prvoligaškoj sezoni u plavo-crnom dresu Paderborna mogli smo vidjeti i tada 23- godišnjeg Maria Vrančića. Riječ je o mladiću čiji ni životni, ni nogometni put, nisu bili nimalo laki.

Vrančićeva obitelj početkom devedesetih pobjegla iz Bosanskog Broda u Slavonski Brod. No, ni tamo se nisu dugo zadržali, jer im je u potpunosti uništena obiteljska kuća. Okolnosti su ih natjerale na novi bijeg, a ovaj put destinacija je bila Njemačka, točnije Mainz. Mario je od malena obožavao nogomet, te ga je odlučio i trenirati. Svoje prve nogometne korake napravio je u Mainzu, gdje je mnogo naučio od Jurgena Kloppa, koji je je tada boravio u klubu. Njegov veliki talent doveo ga je do statusa njemačkog U-19 reprezentativca, te je s juniorima Elfa osvojio naslov prvaka Europe. Osim Mainza, Mario je igrao za još nekolicinu njemačkih klubova( Borussia Dortmund II, Darmstadt i Paderborn), a najveći trag ostavio je u Paderbornu. Tamo je proveo tri godine, tijekom kojih je bio neizostavan kotačić u igri „plavo-crnih“. No, u vrijeme njegovog boravka u Paderbornu, dogodio se jedan kontroverzni intervju kojeg je medijima dao njegov otac.

Naime, Mario još uvijek nije bio odlučio za koju će reprezentaciju nastupati. S obzirom da je odrastao u Njemačkoj, te za nju nastupao u mlađim kategorijama, to je bila i jedna od opcija za njegovu seniorsku reprezentativnu karijeru. No, konkurencija u Elfu bila je prejaka, te se Mariju nije preostalo ništa drugo nego da bira između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Naš nogometni savez pokazivao je interes za Vrančića, no na kraju nije bilo ništa od toga. U trenucima kada je igrač trebao donijeti odluku, njegov otac je u u izjavi za medije rekao da mu je bolje da ne igra za nijednu reprezentaciju, već da se posveti isključivo nastupanju za klub. Nevjerojatno je da netko uopće takvo nešto može izjaviti, zaista sramota. Srećom, Mario nije bio istog mišljenja te je 2015. definitivno odlučio. Iako smo se potajno nadali da bi Vrančića mogli vidjeti u kockastom dresu, na kraju ipak ništa od toga. Naime, dobio je poziv Mehmeda Baždarevića i umjesto Vatrenih izabrao Zmajeve. Ruku na srce, u veznoj liniji Hrvatske je pravi „krkljanac“, u kojem teško da bi se našlo mjesta za Vrančića. Dvije godine nakon debija za BIH, Mario je iz Njemačke preselio u Englesku.

Postao je novi igrač Norwich City-ija, a ubrzo je postao ponajbolji igrač „kanarinaca“. Premda je Norwich tada bio član Championshipa, to ga nije demotiviralo, dapače. Vrlo brzo se nametnuo i odlučio pokazati da je spreman odgovoriti na izazove drugog ranga engleskog nogometa, u kojem se za razliku od Njemačke, puno više oslanja na fizičku snagu. To je mnoge igrače zaustavilo u razvoju, jer nisu bili dovoljno čvrsti za takav stil nogometa. Iako mnogi imaju predrasude prema drugoligaškom nogometu, vjerujte, u Championshipu se igra kvalitetniji nogomet nego li u prvim ligama nekih zemalja. Tamo uspiju samo oni koji su svjesni što ih čeka, te su u mogućnosti svojim nogometnim vještinama i fizičkim predispozicijama odgovoriti na zahtjeve Championshipa. Mario je to uspio, i već to je dovoljan pokazatelj o kakvom se igraču radi. Prošle godine je u dresu zeleno-žutih zabio osam pogodaka i podijelio pet asistencija, što je za veznjaka odličan učinak. Gdje je stao lani, nastavio je i ove sezone. U prvih dvadeset kola aktualne sezone ima tri gola i dvije asistencije, a polako postaje i jedna od legendi „kanarinaca“. Norwich juri prema povratku u Premiership, s Vrančićem kao „alfom i omegom“ momčadi. Nadam se da će njegove dobre igre prepoznati i novi izbornik Zmajeva, tko god on bio. Mario Vrančić proživljava najljepše trenutke svoje nogometne karijere, te bi BIH zlata vrijedio u nadolazećim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u Kataru.

Post je objavljen 04.01.2021. u 16:39 sati.