Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Duge i potresi

Nakon serije potresa koji su protresli (i još uvijek povremeno tresu) Zagreb i Petrinju, ponovo se na društvenim mrežama pokazala beskonačnost ljudskog idiotizma u obliku teorija urota, praznovjerja, te elementarnog nepoznavanja određenih pojmova i pojava.

Naime, netko je povezao pojavu duge na nebu i potresa kao uzročno-posljedičnu vezu... Odnosno da je pojava duge uzrokovala potrese.

Pa su se tako ispod objavljenih fotografija duge zaredali komentari pojedinaca u stilu kak "to nije normalna duga", "da je nebo bilo baš čudno i nenormalno" i tome slično, pa sve do spominjanja Biblije, HAARP-a i sličnih teorija urota, a od posebno idiotskih komentara svakako bi trebalo izdvojiti one u kojima se tvrdi da je potres uzrokovalo to što je - netko snimio dugu na nebu, te da se to ne bi trebalo raditi. (screenshot, screenshot)

Onima koji nisu išli u školu, koji su u školi sjedili na ušima, koji su možda zbog starosti i senilnosti zaboravili gradivo, ili koji su naprosto toliki idioti da će prije vjerovati u bajke, bapske priče i teorije urota, trebalo bi svakako objasniti neke stvari, iako je upitno da li bi dotični to bili u stanju shvatiti (bilo zbog smanjene inteligencije ili ignorancije i prepotencije)...

#1 Duga na nebu je optička pojava koja se događa se prilikom loma sunčeve svjetlosti na sitnim kapljicama vode u atmosferi. Pojava je najčešća u periodu nakon padanja kiše i pojave sunca, a ista pojava se može dogoditi i u blizini vodopada, fontana i sličnih mjsta gdje u zraku ima raspršenih kapljica vode...

#2 Potres je pojava iznenadnog vibriranja tla, a do koje dolazi zbog naglog pomicanja, sudaranja ili podzemnog urušavanja tektonskih ploča, vulkanskih erupcija i tome sličnog...

Te dvije stvari međusobno nemaju nikakve uzročno-posljedične veze!

Radi se o "post hoc ergo propter hoc" logičkoj pogrešci, tj. nečijem naivnom vjerovanju da samo zato jer su se dvije stvari dogdodile nekim redoslijedom, da je ona prije uzrokovala onu kasnije!

Drugim riječima to što se na nebu (nakon kiše) pojavila duga ne znači da će biti potres. Isto tako ako se negdje dogodio potres ne znači da je prije toga bila duga na nebu!

Post je objavljen 04.01.2021. u 15:36 sati.