Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

Marketing

Vranduk



Kad god padaju kiše, rijeka Bosna nadođe i liči na rijeku Gang u kojoj Indijci obavljaju sveti obred kupanja, kako bi očistili sve svoje grijehe. To je divno zamisliti, mislim to da te rijeka može prosvjetliti/očistiti , ali avaj, bilo bi mi nekako uvjerljivije, da se svakodnevno u rijeku Gang ne slijeva milion litara vode iz kanalizacije.

Svi težimo sapiranju grijeha, oslobađanju od istih, a to je nekako u čovjekovoj prirodi i normalno jelte. Ne bi bilo normalno da ih radimo svjesno + još da smatramo da je to sasvim normalna stvar. Negdje sam čitala da je „otac“ atomske bombe kad ju je napravio stojao ispred nje, a njegov pomoćnik mu je rekao stojeći iza njegovih leđa, „Eto nauka je napravila grijeh“, a ovaj se okrenuo ka njemu i rekao „A šta je to grijeh?“.

I tako prelazeći danas preko bilinopoljskog mosta u Zenici zamišljah hiljade Zeničana kako „šetaju“ rijekom Bosnom, kao Indijci rijekom Gang, onako goli, s osmjesima, dok im prljava rijeka čisti njihove aure čineći je sjajnijom, i onako već se odokativno vidi , po osmjesima, da postaju bolji ljudi. Ha ha, bila bi scena kao iz „Doma za vješanje“, uz muziku „Sao roma babo, babo, sao roma ...“. I sebe sam uklopila u scenu. Samo ja nisam gola, ja sam u kupaćem. Stid me.

Danas sam išla na stari grad Vranduk,srednjovjekovnu tvrđavu, koja se nalazi nedaleko od Zenice.
Pretpostavlja se da je podignut krajem 14. vijeka na strateški vrlo važnom putu. Od osnivanja do 1463. godine, Vranduk je banski, a zatim kraljevski grad. U njemu su bosanski kraljevi primali izaslanstva, potpisivali ugovore i izdavali povelje. Veće trgovačko–obrtničko naselje izvan bedema je nastalo u selu Varošišću, oko 2,5 km udaljeno od utvrđenja u Vranduku. Tu su franjevci utemeljili samostan i sredinom 15. vijeka sagradili crkvu sv. Marije.

Osmanlije su zauzele Vranduk 1463.g.

Unutar zidova starog grada pronađeni su brojni arheološki nalazi iz srednjeg vijeka i osmanskog perioda: posude, nakit, novčići, alatke, mamuze, i sl. Svi nalazi su pohranjeni u muzeju grada Zenice.































Post je objavljen 03.01.2021. u 19:37 sati.