Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotografije, mediji, idiotizam

U medijima se u zadnje vrijeme vrlo često može vidjeti medijske cirkuse koji su nastali na temelju neke fotografije koju je netko negdje snimio i zatim objavio na društvenim mrežama poput Facebooka , a koje zatim "novinari", bez ikakve daljnje provjere što je zapravo na slici i o čemu se zapravo radi, puste u medije, stvarajući na taj način "patku", odnosno dezinformaciju ili poluinformaciju baziranu na nečijim (novinarskim, snimateljslim ili čitateljevim/kometatorovim) slobodnim interpretacijama viđenoga na fotografiji.

Takve "vijesti" ili bolje rečeno - patke - senzacionalistički pisanim naslovima u maniri žutog tiska, umjesto relevantnog i argumentiranog izvještavanja, zapravo samo zaglupljuju i dezinformiraju ljude, inducirajući zgražanje i slične iracionalne emocionalne reakcije, i često služe samo kao demagoško sredstvo nekima koji imaju naprosto opsesivnu potrebu tražiti razloge kako bi nešto pozitivno prikazali kao negativno, odnosno kako bi našli razlog za sraćkanje po nekome ili nečemu kako bi se sami osjećali bolje, "pametnije" i "važnije".

Evo nekoliko primjera takvih medijskih cirkusa:

SJEDENJE NA KUTIJI CJEPIVA

Nakon što je prva pošiljka cjepiva protiv Covid-19 virusa stigla u Hrvatsku, osvanula je na stranicama HZJZ-a fotografija koja prikazuje kako Capak sjedi na kutiji u kojoj je dopremljeno cijepivo.

Odmah nakon toga su krenuli na društvenim mrežama i u medijima komentari kojekakvih dušebrižnika, "znalaca", "novinara" i sličnih idiota, sa velikim količinama zgražanja oko toga "kako to on može sjediti na toj kutiji", i tome slično... Iako se, s obzirom da je kutija neprozirna, ne može nikako samo gledanjem fotografije utvrditi je li u tom trenutku kutija bila prazna ili puna.

Pogledajte kako je Capak dočekao cjepivo: Sjedio na kutiji sa cjepivom

Mreže gore od opaski na račun Capaka koji je sjeo na cjepivo


Iako je nakon tog medijskog cirkusa, proizašlog iz te fotografije objašnjeno da je kutija bila prazna, to dušebrižničko i "novinarsko" seruckanje je zapravo rezultiralo samo time da su Capaku i cijepivu napravili najbolju moguću reklamu, a koja je čak rezultirala i gomilom šaljivih fotomontaža i "memea"....!

Štoviše, čak se i tradicionalno cinični RTL-ov novinar Šprajc dotakao toga...
Šprajc komentirao Capaka: 'Tko nema jednu glupu fotografiju...'

Osim toga, možda bi sve te dušebrižnike, "znalce" i njima slične trebalo upitati što bi se točno desilo ciepivu, da je ovaj kojim slučajem stvarno na trenutak, za potrebu fotografiranja, sjeo na transportnu kutiju punu doza cijepiva? Bi li možda cjepivo izgubilo djelotvornost? (Osobno sam mnogo puta sjedio na gajbi pive, pa nisam primjetio da je pivo nakon toga oslabilo, ili da su boce pukle...op.a.)


ZGRADA UČVRŠĆENA GURTNAMA

Netko je, prije cca dva tjedna, u Zagrebu snimio jednu zgradu čiji se jedan zid odvojio uslijed potresa, i koji je za ostatak zgrade učvršćen gurtnama.

Uz tu sliku prvotno objavljenoj na Facebooku, a koji su zatim mediji prenjeli uz više-manje senzacionalističke naslove, servirani su priča i komentari puni čuđenja, zgražanja i nagađanja, u stilu da "kakva je to sanacija", te kako je to "neprofesionalno" izvedeno, maltene kao da će to tako trajno ostati.

Prepovršnim idiotima od komentatora i "novinara", koji se viđenom na slici čudom čude kao pura fekaliji, ili se sa time čak i sprdaju i nastojanju da ispadnu "pametni", a koji se po svemu sudeći u građevinske radove razumiju otprilike koliko kišna glista u atomsku fiziku, očito je van dijapazona shvaćanja da je ovo samo privremeno osiguranje, kako ne bi došlo do spontanog urušavanja odvojenog zida. Tek se tu i tamo ispod objava na društvenim mrežama i u medijima moglo pročitati pokoji suvisli komentar kojime se dotičnim "znalcima" pokušalo objasniti o čemu se tu zapravo radi, no upitno da li su dotični "znalci" to u stanju i shvatiti...

Ovo je zgrada u centru Zagreba, zid od rušenja čuvaju sajle

Cijeli Zagreb bruji o osebujnoj obnovi zgrade u centru

Zid zgrade u centru grada privezan gurtnama, građani u nevjerici


Čisto da se takvim "znalcima" nacrta o čemu se radi, postoji jedna fotografija nastala nakon potresa 1880. na kojoj se vidi kako su zidovi gornjogradske crkva Svete Katarine podbočeni drvenim gredama, iz potpuno istog razloga, da se spriječi urušavanje.

Uz to, takvima je očito promaklo da u Zagrebu, pogotovo u centru grada, na više lokacija ima i drugih zgrada na kojima su neki njihovi dijelovi na sličan način osigurani od eventualnog kolapsa (ili su zavezani gurtnama i sajlama, ili su podbočeni tzv. "šteherima"). Te će tako ostati sve dok ih se ili obnovi ili kontrolirano sruši, kad god to bilo. (Idiotski je očekivati da, uz svakodnevna podrhtavanja tla, te silnu nametnutu birokraciju i čekanje zakona i pravilnika o obnovi i njenom financiranju, kompleksna sanacija bilo koje oštećene stambene zgrade sa više stanova počne odmah drugi dan nakon potresa... pogotovo za one zgrade koje su povrh svega proglašene spomenikom kulture, a gdje za bilo kakve zahvate treba ishoditi šleper "papira" i kojekakvih dozvola, natječaja itd... op.a.)

Usput, naknadnu objavu na Facebooku upravo u vezi te zgarde i njene sanacije, a koja je objavljena prije nekoliko dana, mediji specijalizirani za senzacionalizam, dezinformiranje i "patkarenje" - nisu prenjeli.


I što reći? Koju posluku porati?

Post je objavljen 02.01.2021. u 20:54 sati.