Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POTRES MAGNITUDE 6,2 RAZRUŠIO PETRINJU, GLINU, SISAK I RURALNU OKOLICU


HRVATSKI FOKUS NA SREDIŠNJOJ HRVATSKOJ

Potres 28. prosinca bio je , iz perspektive svega što je na seizmičkom području u tri grada Petrinji, Sisku i Glinu te okolici tih gradova dogodilo, samo uvertira u stradanje koje će uslijediti . Jer u 12 sati i 19 minuta, 29. prosinca seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su razoran potres s epicentrom 5 km jugozapadno od Petrinje (45.4002N, 16.2187E,) na dubini od 11.5km. Magnituda potresa iznosila je 6.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VIII-IX stupnjeva EMS ljestvice. Potres je doslovno porušio sve stare zgrade u Petrnji. Razrušena je ostala i Glina, posebno Majske poljane. Sisak je također razrušen. U Petrinji je poginulo sedam osoba u potresu, u Glini pet osoba, koliko je do sada poznato.


Epicentar

Potres se snažno osjetio i u gradu Zagrebu, te uznemirio građane, koji su od straha izašli na ulice iz svojih stanova, kuća i radnih mjesta. U prekidu je bio i napon električne energije u javnom gradskom tramvajskom prometu u Zagrebu. Odmah su mobilizirana vozila za raščišćavanje grada koja su stigla na Trg bana Jelačića.





Gradonačelnik Bandić daje upute. Fotke M. Zouhar Zec

Službe su u Zagrebu raščišćavale žbuku, crijepove i ciglu koja je pala prilikom potresa na plačnike, ulice i tramvajsku prugu.
Nakon potresa u 12.19 h uslijedilo je mnoštvo slabijih potresa.
Na područje pogođeno snažnim potresom ponovo i 29. prosinca su otišli i predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković . U Večernjim satima 29. prosinca održana je sjednica užeg kabineta Vlade, nakon koje je premijer rekao da će biti upućena interventna pomoć od 120 milijuna kuna i to 100 milijuna u Sisačko moslavačku županiju , te po 10 milijuna u Karlovačku i Zagrebačku županiju
Najavio je i interventnu pomoć od 120 milijuna kuna koja će 30.12. biti isplaćena na račune tri potresom pogođene županije.Najviše je novca osigurano za Sisačko-moslavačku županiju - 100 milijuna, te po 10 milijuna kuna za Zagrebačku i Karlovačku županiju, rekao je Plenković istaknuvši snažnu političku potporu solidarnosti Vlade s pogođenim županijama i sugrađanima. Premijer je rekao da će tražiti sredstva od Europskog fonda solidarnosti, a 30.12. u Hrvatsku dolazi Janez Lenarčič, slovenski povjerenik nadležan za izvanredne situacije u službi predstavnika Europske komisije te Dubravka Šuica potpredsjednica EK koja će otići u Sisačko-moslavačku županiju.
Darinko Dumbović gradonačelnik grada Petrinje koji je i sam bio zastupnik u Hrvatskom saboru, brzo treba odlučiti hoće li grad Petrinju u kojoj su porušene stare povjesne zgrade, graditi u arhitekturi modernih zgrada ili će se vraćati arhitekturi prošloga vremena.
Na terenu potresom pogođenom području je 190 osoba Hrvatske gorske službe spašavanja iz 19 stanica. Spašeno je šest osoba koje su pod ruševinama detektirali potražni psi.
Na terenu je prema riječima ministra obrane dr. Banožića i Hrvatska vojska. Iz HGSS-a kažu da je porušeno sve od Petrinje, od Siska do Hrvatske Kostajnice, a tu su 84 sela i zaseoka.Kažu da su u selima ljudi tijekom noći bili izvan svojih kuća, među kojima je bilo i povrijeđenih kojima je pružena hitna medicinska pomoć.
No 30. prosinca 2020. dan prije Stare godine 2020. u 6. 15 min, 6, 26 min , zatim u 6 i 29 min, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su ponovo tri jača potresa s epicentrima nedaleko od Petrinje. Magnitude potresa iznosile su 4.7, 4.8 i 3.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII, VII i VI stupnjeva EMS ljestvice.Ti su se potresi osjetili i u Zagrebu.
Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je potres u Petrinji magnitude 6.2 prema Richteru osjetilo šest milijuna ljudi.Program opasnosti od potresa američkog Geološkog zavoda (USGS) je procijenio da se potres koji se 29.12. dogodio u Hrvatskoj osjetio u Bosni i Hercegovini, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Crnoj gori, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji i Austriji.

U ovako snažnom potresu koji je srušio sve pred sobom, a tlo još uvijek podrhtava, na ispitu su glavne institucije države, premijer i predsjednik sa svojim odlukama, mediji sa svojim izvještavanjem, EU i njeni službenici i njihova pomoć, organizacije Hrvatske koje pružaju svaku vrstu pomoći, humanost građana Hrvatske, volonteri .I napamet mi pada jedna biblijska rečenica koja kaže "mijenjam lice zemlje, sve stvaram novo." Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 30.12.2020. u 09:28 sati.