Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POTRES U SISAČKO - MOSLAVAČKOJ ŽUPANIJI


VRIJEME NESIGURNOSTI

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo dopremljeno je 26.12. prvih 9.750 doza cjepiva protiv Covida-19, tvrtke Pfizer-BioNTech. Započela je distribucija cjepiva i već 27. prosinca počelo je cijepljenje prioritetnih skupina, a to su liječnici, medicinsko osoblje i osobe u staračkim domovima, po svim hrvatskim županijama.
Informacija da je stiglo cjepivo protiv korona virusa zbog kojeg su na snazi izvanredne Mjere koje uključuju i ograničeno kretanje po Hrvatskoj do 10. siječnja, zbog čega neće biti niti javnog dočeka Nove 2021, a privatno je preporuka ne spajati više od dvije obitelji ili 10 osoba, kod onih koji se žele cijepiti stvorila je pozivno ozračje budućnosti. Cjepiva će besplatno biti a u narednom periodu za sve koji se žele cijepiti. Stvorila su ta saznanja osjećaj lagode koji su mnogi povezali s istekom kalendarske godine u kojoj je COVID 19 odnio 3 300 ljudskih života u Hrvatskoj do sada, a oboljelo je više od 205 000 građana. Ipak dolazi bolje vrijeme, vrijeme bez COVID 19, kada će sve biti kao prije, bez maske, bez ograničenja s bojazni o zarazi.

I sve je izgledalo još u nedjelju nekako obečavajuće dobro. A onda je osjećaj radi dobrih informacija, zamijenio osjećaj tjeskobe .

Počeo ponedjeljak 28. prosinac , koji je duž Jadranske obale usred noći donio orkansku buru, s kojom su od siline vjetra i mora usred noći stigle materijalne štete, a u unutrašnjosti Hrvatske točnije u Petrinji, Sisku i Glini u 6,28 ujutro dogodio se potres s epicentrom na području Siska: prvi od 5 Rictera, a u narednih sat i pol još dva jaka potresa od 4,7 i 4,1 magnitudu . Potres je prouzročio pomicanje tla što je zaljuljao stambene objekte, i one više i one niže, došlo je do materijalne štete i straha među stanovništvom. Potres je samo dokaz vremena u kome je očita potpuna nesigurnost, koja traži oprez, život s pitanjem; što će biti noćas i sutra i koja traži planiranje života s mišlju na ako.... ako ....Nakon potresa u Zagrebu 22.ožujka koji je bio snage 5 Richtera koji je u naredna četiri mjeseca ima za posljedicu još tisuću manjih potresa, potres jačine 4.7 po Richteru koji se dogodio 1.11. 2020. u Zadru i okolici i ovog u središnjoj Hrvatskoj 28.12., a dva jača udara dogodila su se i 29.12. - osjećaj je da nema sigurnosti kao prije,.


Već prije 9 sati ujutro na terenu u obilasku područja k
oje je zadesio potres bili u predsjednik RH Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.
Na teren su izašli i predstavnici oporbenih parlamentarnih stranaka.








Gradonačerlnik grada Pertinje Dujmović s predsjednikom Milanovićem.
Fotke. Ured predsjednika

Prema naknadnim informacijama pores koji se dogodio u sisačko moslavačkoj županiji osjetio se i u Zagrebu te su počinjene manje štete u Domjanićevoj ulici, u Saboru, te u crvi u Remetama. Također potres se osjetio i u Sloveniji .
M. Zouhar Zec




Post je objavljen 29.12.2020. u 11:25 sati.