Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VLADA I HNB PRIPREMILI NACIONALNI PLAN ZAMJENE HRVATSKE KUNE EUROM


KONVERZIJA KUNE U EURO BEZ NAKNADE NA DAN UVOĐENJA!

Vlada Republike Hrvatske je 23. prosinca 2020. na 23. sjednici , donijela Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom, a Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj zadužila je za planiranje, praćenje i koordiniranje provedbe svih aktivnosti predviđenih Nacionalnim planom. Plan je Vlade RH da s uvođenjem eura započne 1. siječnja 2023.
Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj , osnovano je u svibnju 2018. godine. Vijećem predsjeda predsjednik Vlade Republike Hrvatske. U radu Vijeća sudjeluje guverner HNB-a, ministri iz relevantnih resora te po jedan predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica. Nacionalno vijeće ustrojit će upravljački odbor i koordinacijske odbore te na prijedlog vodećih institucija imenovati glavne koordinatore odbora.

Zamjena valute složen je postupak koji ovisi o ozbiljnim pripremama koje je potrebno provesti u relativno kratkom roku. Zato su Vlada i Hrvatska narodna banka pripremile strateški dokument – Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom – kojim je isplanirana provedbe glavnih aktivnosti potrebnih za prelazak novčane jedinice kune, na euro. Vlada i Hrvatska narodna banka pripremile su strateški dokument – Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom. Povlačenje kuna i puštanje novčanica i kovanica eura u optjecaj ključna je operacija cjelokupnog procesa zamjene, a u svemu će sudjelovati i Hrvatska narodna banka.
Koliko je zamjena novčanih jedinica zahtjevna guverner Vujčić govori kroz usporedbe :“ trebati povući više od 500 milijuna komada novčanica kuna, koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo 6 visina Mount Everesta, te više od 1,1 milijarde komada kovanica kuna i lipa, koje ukupno teže kao 120 zagrebačkih električnih tramvaja, a prostor nogometnog igrališta ispunile bi do visine od pola metra. Istodobno će trebati pustiti u optjecaj usporedive količine novčanica i kovanica eura. U toj će operaciji zasigurno dobro doći prethodna iskustva sa zamjenom valute iz 1990-ih, kada smo uspješno odradili dvije zamjene valute, najprije u hrvatski dinar, a potom i u kunu. Hrvatske kovanice eura, koje ćemo pustiti u optjecaj, imat će nacionalnu stranu s našim motivima i ravnopravno će kolati u svim zemljama europodručja. U postupak odabira motiva – koji će postati važan element naše svakodnevne prepoznatljivosti na prostoru od Cipra i Finske do Irske i Portugala – namjeravamo uključiti građane Republike Hrvatske. To će ujedno svima približiti činjenicu da euro postaje i hrvatski novac. Premda može zvučati pretenciozno, puštanje hrvatskih eura u optjecaj simbolično će označiti i širenje naše monetarne jurisdikcije na područje cijelog europodručja. Od uvođenja eura, i Hrvatska narodna banka dobiva mjesto za stolom za kojim se odlučuje o monetarnoj politici u europodručju. Te nas se odluke i sada itekako tiču zbog globalne važnosti eura – riječ je o drugoj najznačajnijoj valuti na svijetu – kao i intenzitetu gospodarskih i financijskih veza s europodručjem“.

Konverzija u euro kunskih sredstava na računima u bankama provest će se na dan uvođenja eura. Sva kunska sredstva na tekućim, žiroračunima i štednim računima kod domaćih banaka bit će pretvorena u eure bez naknade na sam dan uvođenja eura. Od dana uvođenja eura svi kunski krediti i krediti s valutnom klauzulom u eurima smatrat će se kreditima u eurima.
U planu je da glavnina zamjene novčanica i kovanog novca kuna u eure bude provedena tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura. Banke će pružati uslugu zamjene novčanica i kovanog novca kuna u eure godinu dana od dana uvođenja eura, ali u prvih šest mjeseci biti će to bez naknade a u sljedećih šest mjeseci zaračunavati će se naknada . Novac kuna moći će se bez naknade zamijeniti u eure i u poslovnicama Financijske agencije i Hrvatske pošte- bez naknade. HNB će bez vremenskog ograničenja mijenjati novčanice kuna u eure, a kovani novac do isteka tri godine od dana uvođenja eura.
Vlada Republike Hrvatske donošenjem zakona o euru i izmjenama relevantnih propisa uvest će obvezu dvojnog iskazivanja cijena koja će biti na snazi u razdoblju od 30 dana od odluke Vijeća EU-a o uvođenju eura u Hrvatskoj do 12 mjeseci nakon dana uvođenja eura. Ispitivanja javnog mnijenja pokazala su da među hrvatskim građanima postoji bojazan da će uvođenje eura dovesti do porasta cijena. Ali zato će nadležna tijela poduzeti više mjera u svrhu zaštite potrošača od povećanja i neispravnog preračunavanja cijena.
(m.zouhar zec)


Post je objavljen 26.12.2020. u 23:50 sati.