Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U PROGRAMU POTPORE U DVIJE GODINE ISPLAĆENO 183 MILIJUNA KUNA



ZA POGOĐENE COVID 19 UGROZOM
261 NOVA ODLUKA O ISPLATI 32 MILIJUNA KUNA





Informacije iz Ministarstva poljoprivrede svjedoće koliko se novca isplaćuje poljoprivrednicima. No priopćenja nisu pisana precizno, da bi potpuno ifnormirala, već da bi posao priopćenja bio odrađen. Zato nije naglašeno kada je novac iz Europske unije, kada iz državnog proračuna RH. Iako je za pretpostaviti, da kada je riječ o Mjerama da je novac iz buđeta EU. No pretpostavka i činjenica su dvije potpuno različite kategorije.(mzz)
Prema priopćenju Ministarstva poljoprivrede od 18. prosinca Agencija za plaćanja izdala je novih 187 odluka o isplati korisnicima iz Natječaja za provedbu mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“. Riječ je o sredstvima namijenjenim poljoprivrednicima u iznosu od 9,1 milijun kuna, koja dolaze iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Ujedno, izdane su i dodatne 74 odluke o isplati za mikro, mala i srednja poduzeća, a njihova ukupna vrijednost je 22,8 milijuna kuna.
Mjera 21 iz Programa ruralnog razvoja uvedena je radi ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda. Do kraja 2020. godine, očekuje se izdavanje odluka svim prihvatljivim korisnicima.


POTPORE OPG-ima MALE I SREDNJE VELIČINE

Prema pravilniku Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine (NN 44/19, 64/19, 70/20) isplaćeno je od 14. do 17. prosinca potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina potpora od 8 milijuna kuna koju su primila 273 proizvođača. Još 45 milijuna kuna isplaćeno je za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i mliječnih pasmina koju je primilo 5.314 korisnika s 20.422 prihvatljiva grla. Po prihvatljivom grlu isplaćeno je 2.203,50 kuna - informacija je iz Ministarstva poljoprivrede od 17. prosinca.
Cilj programa je obnoviti narušeni proizvodni potencijal uzgajivačima goveda korištenjem potpore za kupovinu steonih junica i potpore za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica zbog teškoća koje su se odnosile na obnavljanje stada, a bile su uzrokovane zabranom ili ograničavanjem kretanja životinja zbog bolesti kvrgave kože. Potpore su osobito usmjerene na obiteljska poljoprivredna gospodarstva male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Republici Hrvatskoj.
Trogodišnji Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine je već u prve dvije godine provedbe imao pozitivan učinak na povećanje broja krava pri čemu je mjerom za uzgoj junica bilo obuhvaćeno 43.106 prvotelki, a kroz mjeru za kupovinu junica, u prve dvije godine provedbe programa kupljena je 2.001 rasplodna junica.
Ukupno je kroz Program potpore kupovine steonih junica i gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica u Republici Hrvatskoj od 2018. - 2020. godine korisnicima isplaćeno 183 milijuna kuna.



Post je objavljen 21.12.2020. u 04:55 sati.