Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

LASSA PASSARE – LAŠA PASARE




Na ovim našim prostorima povijest se ciklički ponavlja i vraća na isti način da to čovjeku postaje neshvatljivo ali istinito. Čovjek je društveno biće i osjećaj zajedništva izuzetno je važan za njegov razvoj.
Danas su sve novine donijele izvješća s jučerašnje tiskovne konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite s obzirom na povećan rizik i kako bi se smanjilo daljnje širenje bolesti, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Postoji cijela grana medicine, putna medicina, koja jasno pokazuje kako putovanja predstavljaju velik rizik.



Ovom zabranom stanovnici Novalje neće moći putovati u Kolan koji je udaljen od središta Novalje tek nekoliko kilometara i to na istom otoku već i ovako ograničenom prostoru življenja. Kako će tek Pažani koji love lignje u kanalu moći prijeći granicu razgraničenja bez propusnice?


Tragom novinskih napisa kada je u prvom valu pandemije bila donesena ovakva odluka, Grad Novalja je od Stožera civilne zaštite Zadarske županije tražio da se e-propusnice uvedu za cijeli otok. Svjesni da Grad Novalja administrativno pripada drugoj županiji, ova Odluka išla bi im u prilog.


Vraćam se našoj povijesti. Pred sedam desetljeća kada su u Drugom svjetskom ratu zabrane bile uobičajena pojava. Talijanski „koprifogo“ i ustaški „redarstveni sat“ bili su trajno stanje a ne sporadična zabrana na našem otoku.
Po svjedočenju naše pokojne tete Marice Herenda koja je živjela u Zadru nakon talijanske okupacije nisi se mogao kretati bez tzv. „Laša pasare“ ili propusnice. To je bila svojevrsna osobna iskaznica ili putovnica.

Jednako tako su mi to svjedočili mnogi stari Sušačani koji bez te propusnice nisu mogli prijeći most na Riječani i doći u Rijeku.


Danas ponovno svjedočim novim tzv. „e-propusnicama“ koje se mogu ishodovati putem interneta. I sam sam iskusio tu mogućnost kada sam u prvom valu pandemije i uvođenju lockdowna-izolacije morao putovati u Zagreb na liječenje.

Za vrijeme prvog vala pandemije Radio Pag je na svojim službenim stranicama izvještavao kako je na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Paga donesena Odluka o ukidanju e-propusnica na cijelom otoku i kako bi tu odluku trebalo uputiti Stožeru civilne zaštite Zadarske županije, a onda i Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske, Grad Novalja bi se, po tom prijedlogu, iako pripada Ličko-senjskoj županiji, priključio Odluci koja se odnosi na Zadarsku županiju zato što Pag treba nastupiti kao jedinstveni otok.

Pokazalo se kako Grad Novalja ima bitno drugačiji stav od Odluke o ukidanju propusnica na cijelom otoku i Stožer civilne zaštite Grada Novalje donosi priopćenje u kojem će Grad Novalja zadržati e-propusnice. Tom prigodom se javnosti obratio i gradonačelnik Novalje Ante Dabo koji je istaknuo da time želi sačuvati dobru epidemiološku sliku, a to se ne bi moglo bez e-propusnica.

Ako se stanovništvo bude držalo strogih uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite da li će to značiti da paški zetovi i neviste i novaljski zetovi i neviste neće moći otići čestitati svojim najmilijima, Božić.
Baš me interesira kako će gradonačelnik Novalje Ante Dabo riješiti ovu vrlo znakovitu situaciju. Hoće li za Novalju opet vrijediti neka druga pravila?

Možemo li očekivati da će s ovim ponovnim e-propusnicama i cijepljenjem moći koroni kazati; Adio! Bilo bi lijepo vjerovati da će se to dogoditi. Stoga bez e-propusnice ne može se putovati iz jedne županije u drugu pa štogod o tome gradonačelnici i župani mislili. Zdravlje je ipak na prvom mjestu.


(fotografije izvor: internet)


Post je objavljen 19.12.2020. u 20:24 sati.