Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

CIJEPLJENJE U EUROPI ZAPOČINJE 27., 28., 29., PROSINCA


" CIJEPLJENI ĆE SIGURNO PREŽIVJETI ZARAZU KORONA VIRUSOM"

„Za samo 10 dana prvi ljudi diljem Europske unije moći će se cijepiti protiv COVID-19, najavila je 17. prosinca predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. "To je europski trenutak. 27., 28. i 29. prosinca cijepljenje započinje u cijeloj EU", napisala je na twiteru von der Leyen.
Europska medicinska agencija (EMA) treba odobri cjepivo BioNTech-Pfizer, zato će se regulatorna agencija sastati 21. prosinca i očekuje se da će cjepivo biti odobreno. Na EMA-u raste pritisak da ubrza svoj pregled cjepiva. Razlog je veliko broj umrlih od korone virusa.

„Onaj tko bude cijepljen, vrlo vjerojatno ili gotovo sigurno, bez obzira kojoj populaciji pripada, preživjet će zarazu korona virusom.“ Tako je na N1 televiziji obrazložio vodeći stručnjak u Hrvatskoj za cijepljenje, dr. Goran Tešović te na taj način istakao zašto je bolja odluka cijepiti se protiv COVID 19 nego imati negativan stav i ne cijepiti se. Dr. Goran Tešović koji je i član Nacionalnog savjetodavnog odbora objasnio je što očekivati od cjepiva te kako biti siguran u njegovu učinkovitost.

“Ovog trenutka nemamo niti jednu drugu mogućnost učinkovite borbe protiv bolesti uzrokovane koronavirusom. Uostalom, vidite iz svakodnevnih informacija da je svakim danom sve veći broj preminulih kako je sve veći broj zaraženih. U protekla 24 sata, umrlo je u RH 85 osoba od korona virusa, a 3.918 novo zaraženih, od 12. 294 testiranih. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je 22.445. Među njima su 2.943 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru 287 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 3.790 osoba.
Za cjepiva koja su razvijena rekao je da su im nuspojave uglavnom blage ili umjerene, što su rezultati ispitivanja na volonterima. Cjepiva su razvijena po svim principima suvremene vakcinologije. Ono što možda neke zbunjuje i izaziva dodatni zazor je da se sve radilo u popriličnoj brzini. Međutim, tu brzinu diktira epidemiološka situacija u svijetu – ogroman broj oboljelih, ogroman broj preminulih, pa je to ključni razlog zbog kojega se mora djelovati vrlo brzo. Kroz idućih nekoliko tjedana imat ćemo dodatne informacije iz epidemiološkog praćenja što je uobičajeni način na koji se neko novo cjepivo promatra nakon uvođenja u široku upotrebu. Nakon što se primjene stotine, tisuće, milijuni doza u populaciji vidjet ćemo dobivamo li neki novi signal.Virusna cjepiva pa tako i ovo, prije svega imaju smisao spriječiti teške oblike bolesti i prevenirati smrt. Prema tome, onaj tko bude cijepljen, vrlo vjerojatno ili gotovo sigurno, bez obzira kojoj populaciji pripada, preživjet će zarazu koronavirusom” rekao je dr. Goran Tešović iz klinike“ Fran Mihaljević“ stručnjak za cijepljenje.
Po svemu sudeći nakon što cjepivo protiv korona virusa bude odobreno od
Europske medicinske agencije cijepljenje će početi i u Hrvatskoj 27.,28., i 29., jer je premijer Plenković komunicirajući javnosti o cijepljenju već naveo ta tri datuma te dodao da će cijepljenje vjerojatno trajati sljedećih šest mjeseci.
( M. Zouhar Zec)


VELIKI BROJEVI PREMINULIH OD COVID 19 IZVAN EUROPE
• Osim Kine u kojoj se prvi put pojavio virus, više od 192 zemlje i regije prijavilo je infekciju, podaci su američkog Univerziteta Johns Hopkins.
• Najveći broj zaraženih je u SAD-u 17.212.496, Indiji 9.979.447, Brazilu 7.110.434, Rusiji 2.736.727, Francuskoj 2.483.524.
Broj preminulih najveći je u SAD-u 310.699, Brazilu 184.827, Indiji 144.789, Meksiku 116.487 i Italiji 67.220.




Post je objavljen 18.12.2020. u 08:26 sati.