Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU O UVOZU I IZVOZU U PRVIH 9 MJESECI


UVOZ VEĆI OD IZVOZA za 8,11 POSTO !




Ministarstvo poljoprivrede je prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, oblikovalo 15. prosinca priopćenje u kome kaže da ukupna vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine je iznosila 1,7 milijardi eura. To je rast za 5% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.
Vrijednost uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 2,5 milijardi eura, čime je ostvaren pad, piše u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, od 7,3 %. Ostvaren je pad deficita za 26,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, koji sada iznosi 758,8 milijuna eura.
Pokrivenost uvoza izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila je 69% i u odnosu na isto razdoblje 2019. godine i veći je za 8,11 %. Udio izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu RH u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine iznosila je 15,86 %, a vrijednost uvoza 14,56 % Najznačajniji izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvod je kukuruz s udjelom od 5,4 %.

U razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine najznačajniji proizvodi u izvozu su:
1. žitarice (205,4 milijuna EUR - rast izvoza za 62,6 milijuna EUR); razni prehrambeni proizvodi (168,1 milijun EUR - u okviru ove grupe proizvoda najviše se izvoze pripravci za umake, pripremljeni umaci, juhe, sladoled, šećerni sirupi);
2. ribe i rakovi, mekušci i ostali vodeni beskralješnjaci (147,4 milijuna EUR - rast izvoza za 14,5 milijuna EUR);
3. proizvodi od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka; slastičarski proizvodi (135,9 milijuna EUR - rast izvoza za 13,8 milijuna EUR,)
4. te duhan i prerađeni nadomjesci duhana (122,6 milijuna EUR). Značajne promjene vrijednosti izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježene su i
5. u kategoriji živih životinja, zabilježen rast izvoza za 10,1 milijun EUR,
6. te u kategoriji ostaci i otpaci od prehrambene industrije; pripremljena životinjska hrana, gdje je zabilježen rast izvoza za 8,6 milijuna EUR.


Italija je od siječnja do rujna 2020. godine bila jedna od najvažnijih izvoznih odredišta , gdje je uvezeno poljoprivredno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 300,8 milijuna eura. Udio Italije u ukupnom izvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda iznosi 17,76%, a u ovoj godini izvoz je u Italiju povećan za 21,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz iznosio 263 milijuna eura što predstavlja smanjenje od 16,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je ostvaren suficit od 37,6 milijuna eura.
Najznačajniji izvozni proizvodi u Italiju su kukuruz (osim onoga za sjetvu), pšenica i suražica (osim za sjetvu i tvrde pšenice), cigarete koje sadrže duhan (osim onih sa sadržajem klinčića), svježi ili rashlađeni europski lubin (brancin) (dicentrarchus labrax), svježa ili rashlađena orada (komarča) (sparus aurata) i dr.

Njemačka je jedan od najznačajnijih partnera u vanjskotrgovinskoj razmjeni RH, te se od 2013. kontinuirano nalazi na prvom mjestu kao tržište s kojeg najviše uvozimo, te se zadnje četiri godine nalazi među prvih pet zemalja u koje najviše izvozimo. Značaj gospodarskih i drugih veza Hrvatske i Njemačke je u siječnju ove godine potvrđen odabirom Hrvatske kao zemlje partnera Zelenog tjedna u Berlinu, najveće međunarodne poljoprivredne manifestacije u sklopu koje je pedesetak hrvatskih izlagača, hrvatskih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva predstavilo svoje proizvode pred više od 400.000 posjetitelja. Zahvaljujući između ostalog i uspješnom nastupu u okviru Zelenog tjedna, u razdoblju od siječnja do rujna 2020. godine u Njemačku je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 127,2 milijuna EUR. Iz Njemačke je uvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 365,9 milijuna EUR. Promatrano u odnosu na isto razdoblje prethodne godine vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz RH u Njemačku bilježi rast od 13% (14,3 milijuna EUR), a vrijednost uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda iz Njemačke u RH bilježi pad od 5% (18,9 milijuna EUR), a deficit je zabilježio pad od 12% (33,3 milijuna EUR).

Najznačajnije tržište vanjskotrgovinske razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda RH predstavljaju zemlje EU-a s udjelom od 65,83% u izvozu, te 86,16% u uvozu (unosu). Slijedi CEFTA s udjelom od 24,65% u izvozu te 7,83% u uvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.



.





Post je objavljen 16.12.2020. u 11:53 sati.