Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKI RASPLODNI BIKOVI U NAJBOLJIM EUROPSKIM UZGOJIMA



GENOTIPIZACIJOM STVORENA RASPLODNA KVALITETA

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede od 11. prosinca, hrvatski rasplodni bik Mozilla korišten je kao bikovski otac za uzgoj nove generacije bikova u najjačem svjetskom uzgoju simentalca - bavarskom BVN-u. Tako je postigao najveći uspjeh hrvatskog uzgoja simentalca u povijesti. Ovim rezultatom domaćeg sustava uzgoja na najvišoj međunarodnoj razini hrvatski su uzgajivači potvrdili kako više nisu pasivni korisnici uvozne genetike već ravnopravni sudionici u stvaranju europske Fleckvieh populacije, kako simentalsku pasminu nazivaju u Njemačkoj i Austriji.
Čak šest hrvatskih rasplodnih bikova koristi se u najboljim europskim uzgojima. A sve te rasplodne bikove uzgojili su članovi uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM).


Radi se o slijedećim rasplodnim bikovima, vlasnicima i imenima država u kojima se koristi u upotrebljava rasplodno sjeme:

1.Bik WAUS, vlasnika Jurkasa- Centar za umjeto osjemenjivanje, Osijek - CUS OS, Austrija
2.MOZILLA, vlasnika Horvatića –CUO VŽ, Njemačka, Francuska
3. Bik ROYMAN, vlasnika Šobaka – CUO VŽ, koristi se u uzgoju u Njemačkoj
4.Bik WAMURES, vlasnika Mužinića –CUO VŽ, Njemačka
5.Bik WINGS vlasnik Horvatić, Natural, rasplodno sjeme koristi se u Češkoj
6.HITBULL, vlasnika Mužinića, CUO VŽ, koristi se u Njemačkoj




Fotografije ilustriraju šest gornjih imena rasplodnih bikova

Vrlo uspješan rasplodni bik Mozilla uzgojen je u stadu predsjednika Hrvatskog uzgojnog simentalca HUSim-a i ZG SIM-a Damira Horvatića iz Stare Kapele.
Uvođenjem genotipizacije rasplodnih životinja s onima iz najboljih svjetskih uzgoja hrvatskim je uzgajivačima omogućeno sudjelovanje u unaprjeđenju uzgoja po principu najboljih. Sporazumom sa središnjim Fleckvieh savezima Njemačke i Austrije HUSim Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda provodi u Hrvatskoj sofisticiran posao genomske selekcije kandidata i procjene uzgojnih vrijednosti rasplodnih životinja već od rođenja.
SREDIŠNJI SAVEZ HRVATSKIH UZGAJIVAAČA SIMENTALSKOG GOVEDA H.U.Sim stručnu i logističku potporu ima u Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu - HAPIH te centrima za umjetno osjemenjivanje CUS Osijek i CUO Varaždin. Potonji je u većinskom vlasništvu BVN-a, najvećeg svjetskog simentalskog uzgojnog centra, koji je ujedno ključni partner u vodećoj svjetskoj simentalskoj grupaciji EURO genetik.



Post je objavljen 13.12.2020. u 09:54 sati.