Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zlatnadjeva

Marketing

Feel good club


Hendrik Grřen: Tajni dnevnik Hendrika Grřena (83 godine i Ľ)
Hendrik Grřen: Tajni dnevnik Hendrika Grřena (85 god. - do kraja života)

Da, dobro ste pročitali. Danas nije samo jedna feel good knjiga, a da ih je napisano i više, sve bih vam ih preporučila.

"Naime ja, Hendrikus Gerardus Groen, uvijek sam uljudan, uviđavan, srdačan, pristojan i spreman pomoći. Ne zbog toga što sam uistinu takav, nego zbog što se ne usudim biti drukčiji. "

"Mislio sam da ću zbog toga pasti u depresiju. A onda sam odlučio pokazati pravu stranu Hendrika Groena: točno godinu dana davat ću necenzurirani pogled na život u domu za starije i nemoćne u četvrti Amsterdam-Noord. "

Ako mislite da će vam sad stari Hendrik kukati i pametovati, grdno ste se prevarili. Ima tu tuge i tragedije kao i svugdje gdje ima ljudi, ali na stranicama njegovog dnevnika nema beznađa, nema prepuštanja niti mirenja sa situacijom. Radi toga Hendrik osniva klub „Starci, a ne mrtvaci”. Klub je zatvorenog tipa i članovi se pažljivo biraju. Ne jednom su u Hendrikovom dnevniku sličniji grupi maloljetnih delikvenata nego oronulim starcima. Najdraže mi je pravilo br. 3 Kluba: Sudionici ne smiju negodovati. Čini vam se gotovo nemoguća misija?

"Moj prijatelj Evert, koji ponekad objeduje s nama, kada mu je dosta vlastitog kulinarskog umijeća, naivnom je društvu ponudio sambal. Jeste li za kečap uz nasi?
Pravio se blesav kad je gospođa De Prijker ispljunula zubalo u ukiseljeno povrće. Pljuvala je dok su ju izvodili iz prostorije, a Evert je nakon toga uzeo njezino zubalo i nosio ga po sobi kao da je Pepeljugina staklena cipelica koju netko želi isprobati. A kako je samo ozlojeđeno hinio da je nevin kad ga je voditeljica odjela pozvala na red! Čak je i zaprijetio da će sanitarnoj inspekciji prijaviti da je u povrću “pronašao” zubalo. "

Ovaj pasus nije iznimka. Gotovo da nema stranice na kojoj se nećete od srca nasmijati.

Ono što začuđuje je da, kad pročitate ovu knjigu o starcima na njihovim posljednjim ovozemaljskim stanicama, osjećat ćete se mlađe, vedrije, veselije. Hendrik njeguje prijateljstva, stvara nova, oštrim okom prati sve što se događa u Domu, državi i svijetu, suosjeća s drugima ali im se, isto tako, ruga i izaziva ih.


Post je objavljen 12.12.2020. u 16:39 sati.