Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EKONOMSKI SAVJET ANALIZIRAO NACIONALNU RAZVOJNU STRATEGIJU RH DO 2030.


" STRATEGIJA JE DOKUMENT ZA EUROPSKU KOMISIJU"

Već deveti dan nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović osnovao Ekonomski savjet koji čini desetak ekonomskih stručnjaka, održana je 9. prosinca prva sjednica u njegovu uredu na Pantovčaku. Predmet prve sjednice bio je prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine koju je premijer Plenković predstavio 12. studenog u Sveučilišnoj i nacionalnoj biblioteci u Zagrebu.Strategija ima četiri osnovna pravca i 13 zasebnih ciljeva , a trenutno je u javnoj raspravi kojoj svatko zainteresiran može pristupiti preko internet stranice esavjetovanja.
Predsjednik Savjeta i posebni Milanovićev savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić ocijenio je da se sa strategijom evidentno kasni, a da u samom dokumentu, “sasvim konstruktivno rečeno”, postoje mjesta za poboljšanje. To je dokument koji je u suštini “catch-all”, ustvrdio je Mačkić, ali smatra da mu nedostaju jasni prioriteti.



Prva sjednica Ekonomskog savjeta 9. prosinca 2020.


„Istodobno imate navedeno sve, dok pak s druge strane ne postoje mjere kada bi se nešto trebalo napraviti“, rekao je Mačkić. Ocjenio je da je strategija primarno napravljena kao instrument koji će poslužiti samo jednoj svrsi, a to je da se povuku sredstva iz europskih fondova. Ako je tome tako, to znači da primarnu ulogu ima javni sektor i povlačenje sredstava, dodao je Mačkić te se upitao zašto to nije adresirano, kao i druga pitanja u kojima se javlja država, u trenutku i aktualne ekonomske i javnozdravstvene krize. „Nisu adresirani i drugi problemi, koji će se nakon krize dodatno produbiti, a to su nejednakosti svake moguće vrste“, rekao je poseban predsjednikov savjetnik za ekonomska pitanja
“Dokument nije loš, no pitanje je – je li dovoljno dobar. Mi ćemo dati svoj konstruktivan doprinos”, rekao je predsjednik Milanović. Ustvrdio je i da u strategiji nema neprihvatljivih stvari, no ima nekih koje “nisu realne” i koje su možda previše “naskladištene” sukladno i obrascima koje Europska komisija očekuje. “A s obzirom da smo o tome novcu ovisni, to je više od deset milijardi kuna godišnje, to su onda valjda i pravila igre”.
Predsjednik Milanović je podsjetio kako je predsjedniku Vlade predložio ranije da u radna tijela za pripremu strategije uključi i parlamentarnu oporbu. “To se na kraju nije dogodilo zato jer predsjednik Vlade nije želio u ovu preliminarnu fazu, koja uskoro završava, uključiti predstavnike saborske opozicije”, podsjetio je predsjednik Milanović. Smatra i da je to površno te da je to premijer Plenković mogao napraviti “bez ikakve cijene za sebe”, već dapače, u svoju političku korist.
Predsjednik Milanović je istaknuo kako je sastanak Ekonomskog savjeta o strategiji konstruktivan doprinos javnoj raspravi te da će zaključci Ekonomskog savjeta biti i javno objavljeno.



Post je objavljen 10.12.2020. u 09:23 sati.