Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Vallelunga - ničija zemlja (2. dio)

Čim se ponovno otvorio, za građane, bivši vojni kompleks Vallelunga II odlučili smo ga posjetiti. Kompleks je bio zatvoren od 2018. godine zbog razminiranja. Te godine je Lučka uprava Pula dobila Vellelungu II na upravljanje radi izgradnje putničkog terminala za pomorski promet, te su tada pronađene eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata.



U Vallelungu II smo ušli kroz kapiju iz Vallelunge, opisane u izletu Vallelunga - šetnja ničijom zemljom.



Niti 200 metara od kapije, cestom uz obalu, stigli smo do mola kameno-metalne konstrukcije. Od mola smo prošli područjem, s desne strane, gdje se nekada nalazila gusta makija, a sada je "sravnato sa zemljom".



Malo dalje, s desne strane ceste, nalazi se teško vidljiv objekt u vegetaciji, dok je s lijeve strane borova šumica, tri u nizu kamena mola i stražarka kula (pored srednjeg mola).



Dalje smo obalnom cestom prošli pored još jednog kamenog mola te smo nakon stotinjak metara stigli do zida i zatvorene kapije. Zid i kapija razdvajaju bivše vojne komplekse Vellelungu II i Monumente (zatvoreni zbog izgradnje nautičke marine).



Uz zid, na samom moru, nalazi se stražarska kula.



Popeli smo se na stražarsku kulu s koje se pruža prekrasan pogled na Pulu i otočiće Uljanik, Sveti Andrija i Sveta Katarina.



Spustili smo se sa stražarnice i nastavili putem uz zid koji razdvaja Vallelungu II i Monumente.



Ubrzo smo stigli do slijedeće stražarske kule s koje su skinute metalne stepenice.



Pošto se nismo mogli popeti na kulu nastavili smo dalje i nakon 150 metara stigli do stražarske kule s kamenim stepeništem. Stepeništem smo se popeli i uživali u pogledu na Pulski zaljev.



Nastavili smo dalje, uz zid, te prošli pored još jedne stražarske kule s demontiranim metalnim stepenicama.



Nakon 150 metara stigli smo do stražarske kule obrasle vegetacijom i do ograđenog područja s nekoliko objekata. Tu smo skrenuli desno, a potom lijevo na šumsku cestu.



Šumsku cestu smo pratili oko 300 metara, a napustili smo je kada smo stigli do raskršća s više cesta. Na tom raskršću smo skrenuli oštro desno. Cesta je slijepa i vodi do dva kamena objekta. Dio krova na prvom objektu je srušen i obrastao vegetacijom.



Vratili smo se do raskršća s više cesta, te skrenuli desno uz drveni objekt s ovalnim krovom.



Dalje smo prošli uz zapadni rub područja koje je "sravnat sa zemljom", te nastavili ravno šumskim putem sve dok nismo došli do još dva kamena objekta, tj. iznad njihovih ravnih krovova. Nekoliko puta smo se pokušali spustiti da ih istražimo, ali svugdje je bilo prestrmo.



Vratili smo se nazad do područja "sravnatog sa zemljom" i preko njega prošli do obalne ceste. Primijetili smo da je na tom mjestu u gustoj vegetaciji postojao više objekata (iako sam puno puta šetao Vellelungom II, nikada ih nisam primijetio).



Područje je veliko oko 10 tisuća kvadratnih metara i uklonjeno je oko 8 tisuća kubika materijala među kojem je pronađeno 60 tona raznih eksplozivnih sredstava iz Drugog svjetskog rata, odnosno oko 40 tisuća komada. Eksplozivna sredstva su uništena na vojnom poligonu Marlera.



Obalnom cestom smo krenuli prema jugu i nakon dvjestotinjak metara skrenuli desno. Nakon 150 metara smo stigli do objekata iznad kojih smo prije prošli. Objekti izgledaju identično kao dva kamena objekta koja smo prethodno posjetili.



Vratili smo se nazad obalnom cestom sve do mola kameno-metalne konstrukcije i skrenuli lijevo uz sjeverni rub područja "sravnatog sa zemljom", te ponovno došli do raskršća s više cesta.



Uz sjeveroistočni dio raskršća nalazi se betonska cisterna s dva bazena.



Na raskršću smo produžili ravno, te smo na slijedećem račvanju skrenuli lijevo i stigli do usamljenog kamenog objekta.



Nakon razgledavanja objekta, vratili smo se nazad. Na račvanju smo skrenuli lijevo i stigli do raskršća na kojem smo opet skrenuli lijevo.



Cesta nas je dovela do tri kamena objekta u nizu. Zanimljivo je da su svi ti kameni objekti identični, ukopani u zemlju, a litice preko puta objekata obložene su kamenom. Objekti su vjerojatno služili kao skladišta i pretpostavljam da su izgrađeni za vrijeme Austro-ugarske Monarhije.



Nakon razgledavanja zadnja tri objekta vratili smo se do raskršća s više cesta i skrenuli lijevo. Prošli smo pored još jednog drvenog objekta s ovalnim krovom. Oko tog objekta se nalazi veliki broj lobrađenih kamenih blokova.



Trebalo nam je još stotinjak metara da izađemo iz Vallelunge II u Vallelungu.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 6,53 km.



Post je objavljen 07.12.2020. u 17:45 sati.