Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

NEKE NEDOSTATNOSTI SUVREMENOG KOSMIČKOG MODELA

Obično se danas među astronomima uzima, da je veličina našeg Svemira negdje oko 40 milijardi svjetlosnih godina, a da je veličina naše galaksije negdje oko 100 tisuća svjetlosnih godina. Prije samo stotinjak godina držalo se, da je naš sveukupni Svemir zapravo samo naša galaksija Mliječnog puta pa je čak i Andromeda držana samo njenom maglicom. Stvari su se nešto promijenile kad je '30.-tih godina prošlog stoljeća Edvin Hubble otkrio kako se Andromedina maglica nalazi suviše daleko, da bi bila u Mliječnom putu, jer je njena udaljenost daleko nadmašivala veličinu Mliječnog puta. Pored toga, da je u toj maglici Hubble otkrio kako se nalaze i zvijezde. Tako je Andromedina maglica promijenila ime u Andromedina galaksija. Onda se postavilo pitanje koliko zapravo u našemu Svemiru ima galaksija i na njega su pokušali odgovoriti i stručnjaci svemirskog teleskopa Hubble pa su od sredine siječnja 2003. snimali usko područje u sazviježđu Fornax. Ono je činilo tek 13-milijunti dio ukupne površine neba. Pri tome se uzelo u obzir to, da se snima usko područje bez bliskih zvijezda i drugih objekata koji bi samo smetali vidiku. Tako je dobivena fotografija koja se zove „Ultra Deep Field“ i ona predstavlja čovjekov najdublji prodor u Svemir, a one najsitnije točkice su galaksije nastale svega nekoliko stotina milijuna godina nakon Velikog Praska. Tako se to barem danas uzima za istinu. Astronomi su izračunali, da na toj fotografiji ima oko 10 tisuća galaksija, dakle, 10 tisuća u jednom 13-milijuntom dijelu neba. Odatle se došlo do brojke od oko 200 milijardi galaksija u čitavom našem Svemiru.

Međutim, postoje neke jednostavne nejasnoće u tome modelu a mi ćemo pokazati i koje: ako uzmemo npr.da je veličina naše galaksije poput dugmeta od 1cm što reprezentira veličinu od 100.000 svjetlosnih godina, onda je veličina od 40 milijardi svjetlosnih godina koliko se pretpostavlja, da je veličina našeg Svemira, predstavljena veličinom od 4km ili drugim riječima površina iznosi 50km2 ili zapremina 33km3 ili 33.000.000.000.000 litara.

Drugim riječima, naša galaksija je veličine površine 3,14cm2, a zapremine 0,52cm3. Odatle proizilazi da je površina od 200 milijardi dugmadi 62km2 što je nemoguće, jer ispada da je ukupna površina galaksija veća od površine samog Svemira, a bez da se računaju i udaljenosti među galaksijama ili ukupna zapremina 200 milijardi galaksija iznosi 104 milijuna litara što je samo 317.000 puta manje od ukupne zapremine svemira.

Odatle nam se čini, da je taj model Svemira koji je tobože velik nekih 40 milijardi svejtlosnih godina sa 200 milijardi galaksija zapravo jedna fantazija koja ne odgovara realnoj slici Svemira.

Napomena: autor nije provjerio svoj izračun, jer je moguće da u istom ima grešaka.


Post je objavljen 07.12.2020. u 11:01 sati.