Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK RH OSNOVAO EKONOMSKI SAVJET



STVARNA RH EKONOMIJA ILI
SAMO ZA PERIODIČNO TEORETIZITRANJE?


Napokon jedna dobra vijest:- Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je 1. prosinca Odluku o osnivanju Ekonomskog savjeta na razini Predsjednika Republike Hrvatske. Za predsjednika Savjeta imenovan je doc. dr. sc. Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju.
Za članove Savjeta imenovani su prof. dr. sc. Đula Borozan (Ekonomski fakultet Osijek), prof. dr. sc. Boris Cota (Ekonomski fakultet Zagreb), izv. prof. dr. sc. Bruno Ćorić (Ekonomski fakultet Split), izv. prof. dr. sc. Saša Drezgić (Ekonomski fakultet Rijeka), doc. dr. sc. Ana Grdović Gnip (Fakultet za matematiku, prirodne znanosti i informacijske tehnologije Sveučilišta Primorska Kopar), izv. prof. dr. sc. Tomislav Hernaus (Ekonomski fakultet Zagreb), Mario Holzner (Bečki institut za međunarodne ekonomske odnose – WIIW) , doc. dr. sc. Igor Matutinović (Sheffield Business School), izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra (Ekonomski fakultet Split), dr. sc. Marina Tkalec (Ekonomski institut Zagreb) i dr. sc. Iva Tomić (Hrvatska udruga poslodavaca Zagreb).
Ekonomski savjet Predsjednika Republike vodit će stručne rasprave i davati mišljenja o pitanjima iz područja ekonomske politike, a radi pripreme odgovarajućih strateških podloga te priprema analize dugoročnih trendova i strukture hrvatske ekonomije
.


Primijetiti ću da u članovima Savjeta ne vidim ni jedno ime ekonomskog analitičara za kojeg vjerujem uvijek u Savjetu može biti i naknadnog mjesta. Savjet će nadam se postaviti svoje ciljeve i djelovati svrsishodno - , dati odgovore na dubioze koje sada postoje u dijelu pitanja oko gospodarskih resursa koji ne smiju ostati prepušteni propadanju. Za te se resurse uistinu netko mora boriti, a i vrijeme je da napokon netko ode na teren, na lice mjesta, da svojim očima vidi i procjeni da li nešto smije ili može nestati iz gospodarske strukture – ili ne. Za neke se gospodarske objekte i proizvodnju u njima netko u ovoj zemlji mora boriti izmjenom nekih zakona ili donošenjem novih zakona, ako je potrebno. Brzopletu rasprodaju golemih gospodarskih resursa Hrvatska je započela odmah nakon što je kao država nastala, nakon što je bila priznata od svijeta. A ta stihija propadanja proizvodnje nije još uvijek prestala. Koliko li je Hrvatska bila bogata najrazličitijim proizvodnjama, kada i danas rasprodaje traju?
I to se sve događa tako kao da nitko u državi nadležan, ne može povezati da su zapošljavanie, proizvodnja i stvaranje BDPa u neraskidivoj vezi.
(m. zouhar zec)



Post je objavljen 03.12.2020. u 01:29 sati.