Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PUTIN ODLUČIO DA CIJEPLJENJE POČINJE SLJEDEĆEG TJEDNA



PRVI SU LIJEČNICI I NASTAVNICI!

Prema odluci ruskog predsjednika Vladimira Putina u Rusiji će od narednog tjedna započeti masovno cijepljenje protiv COVID-19. Do sada je u Rusiji registrirano oko 1,6 milijuna zaraženih i oko 27 tisuća umrlih osoba. Prema odluci predsjednika Putina najprije će se cijepiti liječnici i nastavnici.
Rusija je početkom kolovoza objavila da je razvila i registrirala prvo cjepivo protiv COVID-19, koju je proizveo moskovski naučno-istraživački institut „Gamaleja“ s ruskim Ministarstvom obrane. Nazvano je "Sputnik V" po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog Saveza 4.listopda 1957. godine
Rusko cjepivo protiv korona virusa "Sputnik V" je 95 % efikasno, prema analizama podataka sa kliničkih testiranja. Cjepivo "Sputnik V", koje će se primjenjivati u dvije doze, na međunarodnom tržištu koštati će oko 20 dolara dok će za ruske građane biti besplatno.
Cjepivo "Sputnjik V", 11. kolovoza registrirano je od Ministarstva zdravstva Rusije i tako je postalo prvo registrirano cjepivo protiv korona virusa u svijetu.
Rusija je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) predala zahtjev za registraciju cjepiva protiv novog korona virusa, "Sputnik V"objavio je ruski fond RDIF. Fond RDIF, koji sudjeluje u razvoju te vakcine, naveo je u priopćenju da je WHO-u predan zahtjev za ubrzanu registraciju kako bi cjepivo dobilo primjenu za hitne slučajeve. No do sada WHO nije rusko cjepivo protiv COVID 19, stavila na popis za hitnu upotrebu".

Velika Britanija je početkom prosinca odobrila cjepivo koji su razvili Pfizer i BioNTech. Britanska odluka donesena je po ubrzanom postupku zbog vanredne situacije, pandemije .Evropska agencija za lijekove (EMA), je 1.prosinca objavila da će 29. prosinca odlučiti hoće li odobriti Pfizerovo cjepivo, ističući da je duža procedura za odobrenje cjepiva primjerenija zato što se temelji na više dokaza. (mzz)


Post je objavljen 03.12.2020. u 00:13 sati.