Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neprilagodljivi

Marketing

Je li KB „Dubrava“ mučilište za osoblje i postaje li ona potencijalno žarište zaraze?

U KB „Dubrava“ je ukupno stanje poprilično loše i radi navodno tri zavađena klana od kojih svaki nastoji ostvariti prevlast. U javnost dosad nisu prodrla imena čelnih ljudi tih klanova, a nadležne institucije i pojedinci se po već oprobanom sustavu „ne bi šteli mešati“.

Od mojeg djelomičnog opisa situacije u KB „Dubrava“ „sklepanog“ na temelju informacija o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi koje su našle put do javnosti zahvaljujući „zviždačima“ iz redova medicinskog osoblja, na što je jedina reakcija ravnateljstva Bolnice bila panična potraga za otkrivanjem identiteta „zviždača“, s jednim jedinim ciljem da ih suspendiraju s radnog mjesta, pokrenu protiv njih stegovne postupke i uruče izvanredne i ovakve-onakve otkaze ugovora o radu i tako obeshrabre sve one koji bi u budućnosti pokušavali iznositi bolnički „prljavi veš“ u javnost.
Sve to umjesto da pokušaju bar otkloniti i sanirati nedostatke na koje su „zviždači“ upozoravali.

E sad u međuvremenu se dogodio „nasrtaj“ nepoznatog nekog na jedan od etažnih razvodnih elektro-ormara što je rezultiralo nestankom struje u jednom dijelu bolnice.
Policija je izvršila izvide, ali dosad u javnosti nema saznanja o počinitelju niti njegovim motivima.

Ah da, jeste li možda kad na sebe navukli RBK zaštitni kombinezon?
Znam da niste, a i zašto biste to radili?
Pitanje sam postavio zato što mene kombinezoni bolničkog osoblja u bolničkim covid-19 odjelima jako podsjeća na spomenute RBK zaštitne kombinezone u kojima je točno propisano koliko čovjek u njima, ovisno o vanjskoj temperaturi, može izdržati bez posljedica po zdravlje.
Dobro, ovi bolnički kombinezoni nisu gumirani i u njima čovjek nije hermetički zatvoren, ali izdržavati u njima svakog dana pet sati je ubitačno.
U tih pet sati nema uzimanja hrane i tekućine, niti obavljanja fizioloških potreba …
O tom paklu piše sestra iz covid-19 odjela KB „Dubrava“.-

Iz tog pisma zaključujem da ta zdravstvena ustanova uopće nije osposobljena za covid-19 bolesnike, iako je navodno još u ožujku odlučeno da upravo ona bude covid-19 bolnica.
Ako KB „Dubrava“ nije što se električne energije tiče, radi prirode same ustanove, priključena na dvije trafostanice, smatram ozbiljnim nedostatkom, pa uz sve nedostatke na sustavu grijanja, hlađenja, ventilacije i pripreme zraka ili zakazivanju elektro-agregata pri nestanku struje o kojima su zviždači pisali, ovdje nije uređen niti „sanitarni koridor“, koji bi trebao pomoći da se na minimum svede mogućnost da medicinsko osoblje pri izlazu iz odjela dođe u kontakt s drugim osobljem.
Sanitarni koridor koristi samo osoblje koje radi na covid-19 odjelu, a to znači prostor s garderobnim ormarima u kojem se osoblje skida do donjeg rublja, oblači u čiste zaštitne kombinezone i navlači drugu zaštitnu opremu i hodnikom prolazi do odjela sa covid-19 bolesnicima. Taj hodnik je samo za njih.

Osoblju bi na raspolaganju morale biti sanitarne prostorije samo za njih.
Po završetku smjene osoblje se svlači, odlaže kontaminiranu odjeću i opremu, koja se odmah otprema na pranje ili dezinfekciju, predmeti koji su za jednokratnu upotrebu se odlažu u obilježene kontejnere i odvoze na spaljivanje. Osoblje poslije tuširanja odlazi u garderobu i oblači svoju odjeću.

Stanje koje je sestra opisala nije ni slično ovom koje sam ja predočio, a pet sati rada na odjelu je prema njenom opisu na granici mučenja.
Zbog nepostojanja ispravnog sanitarnog koridora i „miješanja“ osoblja u pristupnim hodnicima, mogućnost širenja zaraze je više nego izgledna.

Kud osoblje radi posao koji i inače zahtjeva žrtvu, na što se oni ne žale, jer je taj posao njihov izbor, uprava bolnice bi se morala brinuti da im posao maksimalno olakša, a ne da ih podvrgava nepotrebnom trpljenju i ponižavanju, uz mogućnost širenja zaraze.


Post je objavljen 01.12.2020. u 11:48 sati.