Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Ribnik – nizinska vodena utvrda

Cesta D6 povezuje GP Jurovski Brod (granični prijelaz s Republikom Slovenijom) i GP Dvor (granični prijelaz s Bosnom i Hercegovinom). Oko 25 kilometara od Karlovca, u pravcu prema Jurovskom Brodu, nalazi se naselje Ribnik (113 stanovnika – 2011. g.). Ribnik je središte istoimene općine (475 stanovnika – 2011. g.) koja se nalazi u Karlovačkoj županiji. Naselje se prvi put spominje u 13. stoljeću kao feudalni posjed goričkih grofova.



U naselju Ribnik, uz cestu D6, nalaze se spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata i kip biskupa Jurja Križanića (Obrh kraj Ribnika, između 1617. i 1619. - Beč, 12. rujna 1683.), koji je podignut 2018. godine, pored kojih smo započeli šetnju.



Krenuli smo cestom prema sjeveru i nakon stotinjak metara stigli do starog grada Ribnika.



Stari grad Ribnik izgrađen je krajem 14. stoljeća u vrijeme vladavine knezova Frankopana. Od kraja 16. stoljeća prelazi u ruke obitelji Zrinski. Potom prelazi u posjed graditelju Lujzijanske ceste Filipu Vukasoviću, podmaršalu u austrijskoj vojsci. Još nekoliko puta stari grad mijenja vlasnike da bi ga 1903. godine Općina otkupila od obitelji Hahn. Nakon toga u njemu su bili razni sadržaj (škola, pošta, skladište...).



Stari grad Ribnik je građen na dva kata u obliku nepravilnog kruga, te je rijedak primjer nizinske vodene utvrde (wasserburg). U slučaju opasnosti zatvorilo bi se korito obližnjeg potoka Obrh te bi oko starog grada nastalo jezero.



Kao i veliki broj drugih utvrda, stari grad Ribnik ima svoje legende o tajnim hodnicima, tamnicama, zazidanim otvorima... Prema predajama branič-kula je bila puno viša nego što je to danas, tako da je bila vidljiva iz devet kilometara udaljene Metlike u Sloveniji.



Napravili smo krug oko starog grada, te nastavili dalje cestom prema istoku, u pravcu obližnje kapele presvetog Trojstva.



Kapela presvetog Trojstva je izgrađena 1909. godine na mjestu starije iz 15. ili 16. stoljeća.



Na mjestu gdje se nalazi kapela pruža se lijep pogled na stari grad Ribnik, pošto se kapelica nalazi na brdašcu.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 460 m.



Post je objavljen 30.11.2020. u 18:26 sati.