Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZNANSTVENIK SUMNJA NA NEZAKONITO ZARAĐIVANJE!

ODGOVORI ĆE SVE OBJASNITI!

Prof. dr. Ivan Đikić poznati znanstvenik za molekularnu biologiju koji nije član znanstvenog Savjeta koji je oformila Vlada RH, ali budno prati što se s korona virusom događa u Hrvatskoj te kakve mjere donosi Stožer. S obzirom da poznaje načine i puteve kupnje i dobave, počeo je sumnjati da na brzim antigenskim testovima u Hrvatskoj netko želi zaraditi mimo uobičajenih pravila. Zato je na društvenim mrežama postavio pitanja osobama od kojih želi dobiti odgovor a to su i prof. dr. Promorac, i ministar zdravstva dr. Beroš i Hrvatski nogometni savez. Polemizirao je s prof.dr.Draganom Primorcem kada je u svom priopćenju prof.dr. Đikić poslao pitanja Tportalu.hr na koje traži odgovore od znanstvenika prof.dr. Dragana Primorca. Pitanja prenosim.

1. Tko je i kako financirao testiranje na COVID u RH? Isticali ste se da je to revolucionarna nova strategija RH kojoj se cijeli svijet divi uključujući i UEFA i FIFA. Ako je tome tako, onda ne razumijem zašto ju sada ne koristite u Hrvatskoj uspješno kada imamo toliko nogometaša zaraženih?

2. Napisali ste da je HNS je simbolično platio trećinu cijene vrijednosti projekta. Mene, a vjerujem i građane RH, zanima kolika je ukupna vrijednost tog projekta: 200 ili 500 tisuća kuna? Ili još više od toga? Također, važno je i tko je dobio novce od HNS-a te gdje su vršena testiranja? Jeste li Vi osobno ili bolnica Sv. Katarina primili iznos od HNS-a za testiranja nogometaša? Rekli ste da je jedan dio testiranja napravljen u kompaniji Genos (kolega Lauc tvrdi da je Genos sve napravio bez novca HNS-a). Koliko je novca plaćeno Nastavnom Zavodu Andrija Štampar u Zagrebu? Kad to saznamo, cijeli slučaj s financijske strane bit će transparentan i jasan.

3. U Vašem obraćanju ministru Berošu rekli ste da to nije državni nego privatni projekt između Vas i gospodina Šukera odnosno HNS-a. Nameće se pitanje tko je dopustio da se takva 'privatna' testiranja vrše u javnoj zdravstvenoj ustanovi kada je cijeli zdravstveni sustav bio pod ogromnim opterećenjem? Osim toga, u izjavi za Tportal ste rekli: 'Radi se o znanstvenom projektu kojem je prethodilo dobivanje mišljenja Etičkog povjerenstva.' O tome ne želim nagađati a još manje bilo što zaključivati nego tražim Vaša razjašnjenja. Zbunjuje me kako je moguće da se u jednom projektu, koji Vi nazivate privatnim, vama kao istraživaču dopušta da takva istraživanja radite u javnoj zdravstvenoj ustanovi i raspolažete osobnim podacima drugih građana RH? Iz kojih razloga i temeljem kojih načela je Etičko povjerenstvo donijelo tu odluku?
Iskreno se nadam da ćete odgovoriti na ova zadnja pitanja o testiranjima nogometaša. U međuvremenu, pričekat ćemo da ministar Beroš provjeri sve činjenice o antigenim testiranjima i mogućim sukobima interesa u radu Znanstvenog savjeta te da o tome obavijesti širu javnost“, napisao je prof.dr. Đikić u priopćenju.

Znanstvenik prof.dr. Đikić sa svojim sumnjama otvoreno izlazi u javnost i traži odgovore i to s pravom. Jer zar je moguće da među ljudima koji su involvirani u testiranje oboljelih od korone – rade oni koji na testovima za oboljele žele zaraditi?


Post je objavljen 29.11.2020. u 23:59 sati.