Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinajina-sjecanja

Marketing

Krijes vremena...






U njemačkoj tradiciji figura orašara je simbol sreće koja tjera zle duhove. Gotovo svi orašari koji su nastali prije prve polovice 20. stoljeća su funkcionalni, dok velik dio modernih orašara ima samo dekorativnu svrhu, odnosno nemaju mogućnost da se njima drobe orasi. Orašari su također dio njemačkog folklora, te služe kao zaštitnici kuće u kojoj se nalaze.

Jučer mi je ispričao bajku o drvenom Orašaru koji se pretvara u pravog mladića i djevojci Klari koja zajedno s njim odlazi u magični svijet Šećerne vile!
Darovao mi figuricu, kaže sebe, da me čuva dok je on na snimanju novog filma... ...






Uranjam u krijes vremena... svijetlost zaobljuje trenutak... Iz marijanskog znamenja izranja vizija. Iz ljiljana izrasta moćnica našeg vremena.

Ulazeći u oktavu vječnog svjetla, u astralnu dimenziju postojanja, u odaju tišine u kojoj svjetlost i tmina plešu ples života, poželjeh na to putovanje povesti sve one koji se u svojim strahovima ne usuđuju učiniti prvi korak, suprostaviti se Kronosovoj pohlepi i osjetiti beskrajnost i bezvremenost u konačnosti svoga tijela, osjetiti slobodu u skučenosti ovozemaljskog života.

Zaplešimo valcer vremena, postanimo uistinu ono što jesmo, treprave strune, tkivo univerzuma, svjetlost nad svjetlima, krijesnice koje osvijetljavaju ovozemaljske puteve, Proustove galije pune neprocijenjenog blaga, galije koje nas uždižu iznad bezdana neznanja.





Na obali Mnemozine vidim porod Venere. Čujem poruku vremena... Ljubav nije samo odnos prema nekoj osobi, ljubav je naš stav, naše postojanje u svemiru, naše sudjelovanje u plesu svjetlosti i tmine, u zagrljaju prostor- vremena. Ljubav je sunčana strana naše svijesti, poezija sazviježđa na našem nutarnjem nebu, ljubav to smo mi u ovom surrealističkom trenutku spoznaje.

to je proces sazrijevanja... treba odrasti do djeteta... naučiti gledati srcem, razumjeti govor cvijeća, vlati trave, oblaka,
zvijezda... biti sudionik stvaranja svoga vremena...





Dok se svitanje bori
sa ostacima tame
i daleka svjetlost
skida odoru noći
na obali sna,
neka ljubav,
zbilju sanja.

Na rubu vremena.ljubav na kušnji smrti.
Ljubavnici lete u nebo.

Dijana Jelčić




Post je objavljen 27.11.2020. u 08:58 sati.