Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

CIJEPLJENJE JE JEDINI NAČIN DA SE ZAUSTAVI ZARAZA KORONA VIRUSOM !



NIJE LI CIJEPLJENJE VRIJEDNO ŽIVOTA BEZ RIZIKA?

Potaknuti informacijama o proizvođačima cjepiva kao što su AstraZeneca, Pfizer, njemački BioNTech, kao i rusko cjepivo protiv koronavirusa "Sputnik V" koje je već odobreno za cijepljenje, javno tvrdi rusko Ministarstvo zdravstva, a koji izlaze u javnost s postocima učinkovitosti proizvedenog cjepiva na temelju probnih testova, započele su rasprave treba li cijepljenje protiv korona virusa biti obvezno ili neobvezno. Hrvatska je od nekoliko proizvođača naručila 4,5 milijuna doza cjepiva protiv korona virusa. Prof. dr. Krunoslav Capak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo rekao je da Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima program obveznog cijepljenja za 12 antigena, a postoji i program neobveznog cijepljenja.“Po mišljenju struke i ovo cijepljenje se može smatrati neobvezno, jer mislimo da bi donošenje obveze za ovo cijepljenje moglo izazvati revolt i sumnju u njegovu kvalitetu. Sasvim sigurno će Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdavstvo poduzeti brojne mjere promocije cijepljenja protiv COVID 19. Stručnjaci kažu da je cijepljenje jedini način da brzo završimo epidemiju“ izjavio je ravnatelj dr. Capak.

Predsjednik RH Zoran Milanović upitan od novinara o mišljenju potrebe cijepljenja građana protiv korone virusa, rekao je da je upravo on na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost potaknuo temu o cijepljenju.
„Moj je poziv svima da kada država njihovim novcem kupi cjepivo, koje je razvijeno tamo gdje je najveća ljudska pamet, neka se cijepe“ rekao je predsjednik te nastavio. „Cjepiva su u zadnjih 70 godina spasila milijune života, zaliječila i spriječila stotine milijuna ljudskih patnji, to je činjenica. Može li neki puta nešto krenuti krivo? Može. Ja neznam za takav slučaj ali nije li to vrijedno rizika za život u normalnijem društvu?To bi trebalo biti dovoljno. A Vlada ima i druge instrumente da to provede.“ izjavio je predsjednik Zoran Milanović.
U prilog potrebi što skorije dopreme cjepiva u Hrvatsku i cijepljenja populacije govore brojke: u Hrvatskoj je 24. studenog zabilježeno 2323 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od testiranih 8.944, a umrlo je 47 osoba.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, evidentirana je 108.014 osoba s koronavirusom, od kojih je ukupno umrlo čak 1445 osoba. Ukupno se oporavilo 87.408 osoba. U samoizolaciji je trenutno 40.762 osoba.

Do 24. studenog je ukupno testirano 692.048 osoba. U samoizolaciji je trenutno 40.762 osoba.
U pripremi je , prema riječima ministra i podpredsjednika Vlade Božinovića novi set mjera za zaštitu od koronevirusa koje će biti na snazi do Božića, koje će biti oštrije jer brojevi zaraženih ne opadaju.

M. Zouhar Zec


Obvezna i neobvezna cijepljenja

Cijepljenje može biti obvezno ili neobvezno. Obvezno cijepljenje djece provodi se prema kalendaru cijepljenja koji svake godine objavljuje Ministarstvo zdravstva.
Detaljno pogledati na linku:

Provedbeni program obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj u 2020. godini.

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/provedbeni-programi-cijepljenja-za-2020-godinu/


U tom su kalendaru navedena obvezna cijepljenja za vaše dijete od rodilišta do školske dobi, a potom i cjepiva koja će primiti u školi.

Djeca određene dobi podliježu cijepljenju protiv sljedećih bolesti:
• tuberkuloze (BCG)
• hepatitisa B
• difterije
• tetanusa
• hripavca
• dječje paralize
• bolesti uzrokovane Haemophilusom influenzae tipa B
• ospica
• rubeole
• mumpsa
• pneumokoka.






Post je objavljen 25.11.2020. u 07:45 sati.