Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

O nečem drugom

O nečem drugom / O necem jiném (1963); r/sc: Vera Chytilová; f: Jan Curík; m: Miroslav Hájek; g: Jirí Slitr
igrani, drama, c/b, 85'
Uloge:
Eva Bosáková (gimnastičarka Eva), Vera Uzelacová (Vera), Josef Langmiler (Josef, Verin suprug) Jirí Kodet (Jirka, Verin ljubavnik), Milivoj Uzelac Jr. (Mylda), Miroslava Matlochová (trenerica)

Gimnastičarka Eva žena je u tridesetim godinama koju muči isti problem kao i kućanicu Věru, njezinu vršnjakinju. Iako se one međusobno ne poznaju, i profesionalnom krizom mučena olimpijska sportašica Eva i bračnom krizom mučena domaćica Věra imaju ozbiljne egzistencijalne probleme koje obilježavaju monotonija svakodnevnog života i želja za promjenom.

Psihološka egzistencijalna drama za koju je scenaristica i redateljica Věra Chytilová 1968. godine osvojila Veliku nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Mannheim-Heidelbergu, njezin je dugometražni prvijenac koji je realizirala u dobi od 34 godine. Riječ je o filmu u kojem je autorica već definirala žensku emancipaciju kao svoju omiljenu temu, a usmjerenost na ženske likove i probleme postat će konstantno obilježje njezinih ostvarenja, te će se time baviti dijelom s feminističkih pozicija, no u tom smislu većinom ne osobito eksplicitno. U ovom se filmu već naziru i glavne osobine njezina redateljskog rukopisa i stila, od dotjeranosti filmskog jezika preko sklonosti eksperimentiranju, što će u njezinim kasnijim djelima postajati sve izrazitije, do utjecaja filma istine u postuliranju likova. Ovaj film drži se jednim od prijelomnih ostvarenja čehoslovačkog novog vala, u kojem je Chytilová figurirala kao jedina žena, kao i jednim od ranih primjera ženskog filma u tadašnjoj komunističkoj Istočnoj Europi. Premda slabije poznat u odnosu na autoričine filmove Ivančice i Jedemo plodove rajskog drveća, i naslov O nečem drugom dočekan je izuzetno pozitivno i od onodobne kritike, kao i od današnje, koja ga redovito uvrštava u retrospektivne programe. Ravnopravne najvažnije ženske uloge tumače Věra Uzelacová (Kolja, Braća Grimm) i Eva Bosáková, onodobna svjetska prvakinja u gimnastici.
Večeras sam bila (da, nisam izdržala!) u kinu Tuškanac , na projekciji ovog divnog filma. 1968., kada je film dobio nagradu, još nisam bila u ideji. I lijepo je gledati film u kojem ne moraš čitati titlove.:)))) No, još je jedna zanimljivost vezana za ovaj film - pomoćnik režiserke bio je ni više ni manje - Jiri Menzel! Uživancija! Sutra je na redu Krešimir Mišak. Predavanje: Doba virusa i ljudi, Kulturni centar Mesnička ....I da - kartom sam bila počašćena. Ljub, L+B+G




Post je objavljen 24.11.2020. u 22:38 sati.