Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Nizvodno potokom Butoniga do slapa Črni puč

Na cesti Pazin – Kršikla, oko tri kilometara od Kršikle, nalazi se naselje Butoniga (74 stanovnika – 2011. g.). Kao i okolna naselja, Butoniga administrativno spada pod Grad Pazin. Kroz naselje teče istoimeni potok koji je jedan od tri glavna pritoka akumulacijskog jezera Butoniga (ostala dva su Dragučki i Račički potok).



Cilj izleta nam je bio nizvodno pratiti potok Butonigu sve do trometarskog slapa Črni puč kojeg smo posjetili i u izletu Grdoselo – potraga za Starim gradom. Izlet smo započeli na parkiralištu na litici pored Velog slapa.



Od parkirališta smo skrenuli lijevo na cestu (Pazin-Kršikla) koja na tom dijelu mostom premošćuje potok Butonigu. Cestu smo pratili još nekih stotinjak metara nakon kojih smo skrenuli lijevo na šumski put koji se strmo spušta u podnožje Velog slapa.



Nakon nekoliko minuta stigli smo do osam metarskog Velog slapa. Zanimljivo je da se može doći i iza slapa te ostati suh, jer se ispod slapa nalazi polušpilja.



Nakon šetnje oko slapa, krenuli smo nizvodno uz potok Butoniga. Pratili smo stazu koja je markirana s crvenom ravnom linijom. Staza više puta prelazi s jedne na drugu obalu potoka. Pošto nema mostova, s jedne obale potoka na drugu se prelazi preko postavljenog kamenja ili preskokom na mjestima gdje je potok uži. Markacije su na nekim dijelovima staze teško uočljive tako da smo više puta bili na suprotnoj obali potoka.



Od Velog slapa staza vodi uz desnu obalu potoka Butoniga, a potom prelazi na lijevu obalu.



Na tom dijelu staza je najudaljenija od potoka i prolazi kroz šumu.



Stazom smo došli do potoka Butonige na mjesto gdje se s lijeve strane ulijeva pritok. Tu smo prešli na desnu obalu potoka (dalje smo često "preskakivali" s jedne obale potoka na drugu).



Nastavili smo nizvodno uživajući u žuboru vode preko kaskada i malih slapova kojih ne manjka sve do našeg cilja, slapa Črni puč.



Nakon petnaestak minuta smo stigli do zanimljivog slapa. Prema nekim izvorima slap nosi naziv Puč Maštelić (nije provjerena informacija; maštel – kaca).



Potom nam je trebalo još petnaest minuta da stignemo do ušća desnog pritoka u potok Butonigu. Ovaj potok izvire u pećini u kojoj smo bili na izletu Od Kršikle do Pećine.



Od ušća desnog pritoka nastavili smo po lijevoj obali potoka Butonige.



Nakon nekoliko minuta hoda stigli smo do dijela staze koja prolazi kroz šumu i udaljava se od potoka (vjerojatno je markirana staza bila na desnoj obali, jer nismo primijetili markacije).



U šumi smo primijetili ostatke od nekoliko građevina,...



...a malo dalje i neke otvore u zemlji koji su mi izgledali kao da se nekada davno iz njih nešto eksploatiralo.



Tu smo prešli na desnu obalu i opet primijetili markaciju.



Nastavili smo dalje nizvodno, te svako toliko prelazili s jedne obale potoka Butoniga na drugu.



Nakon petnaest minuta, visoko na brdu, ugledali smo kaštel Stari grad (Zelengrad) kojeg smo posjetili tijekom izleta Grdoselo – potraga za Starim gradom. Tada smo znali da smo blizu odredišta.



Još nekoliko minuta trebalo nam je da stignemo do slapa Črni puč koji je bio puno "bogatiji" vodom od prethodnog izleta. Za spuštanje nizvodno od Velog slapa do slapa Črni puč nam je trebalo oko sat i trideset minuta.



Karta potoka Butonige od Velog slapa do slapa Črni puč.



Dužina rute 2,53 km.



Post je objavljen 23.11.2020. u 18:54 sati.