Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Povijest četvrtkom I dio

Od ove sezone radim jedan dan u tjednu u gradu Zwolle. Utorkom ujutro radim tamo u jednoj školi, ali kao trener hokeja. Škola se zove Centre for Sport and Education (CSE) i isključivo je namjienjena srednjoškolskoj djeci, koja su izvrsna u nekom sportu. Ta škola ima omogućava prije nastave dodatan razvoj u sportu kojim se bave, bilo to plivanje, nogomet, hokej, atletika, odbojka ili kaj već.

Nekada neke se neke stvari razvijaju brzo, jako brzo.

U utorak prije dva tjedna me nazvao direktor škole (ili kako se ovoj školi zove vođa tima), da su čuli da sam je diplomirao povijest, te da bi bilo dobro da se upoznamo, jer će se kod njih možda pojaviti radno mjesto za nekoliko sati, ali to još nije sigurno. Istina, ja sam školi poslao mail u kojem nudim nudim svoju pomoć, ukoliko bi zbog corone učitelji povijesti, morali u izolaciju...itd. No to je bilo još prije mjesec dana, a da u međuvremenu nisam ništa čuo, a sada on spominje radno mjesto?!

Samo dva sata kasnije zove me opet Rene, da je sigurno da će se osloboditi ti sati (9), te bi li se mogli naći. Ne drugi tjedan, nego već ovaj tjedan. Ja sam zainteresiran provjeravam agendu i dogovor pada već za dva dana.

U četvrtak dolazim u školu. Na porti tražim Renea, svi su u obrazovanju na ti, nitko ga ne zove po tituli. Skroman ured, zapravo soba, sjedamo za zeleni stol, na kojem je nacrtano nogometno igralište, a na zidu umjetnička slikarija biciklista u pokretu. Sportski, nema šta. Na razgovoru je prisutan i Ruben, koordinator za više razrede. Nisam imao pojma da će još netko biti prisutan, no tako to ide u ovoj školi, brzo.

„Pa, reci nam nešto o sebi.“

Ja sam ukratko ispričao svoju žabolandsku povijest. Nakon toga oni su ubacili u višu brzinu, dogovarajući se u hodu, jer očito ovo nisu pripremili: „Koje dane si rekao da si slobodan? Uf, ovi sati su baš u srijedu i petak, ali Rubene to bi mogli zamijeniti, zar ne? Nudimo devet sati. Aha ti bi radije četiri. Mislim da bi probali napraviti šest od toga, a ostala tri bi mi već riješili. Oke, ja sam za brzu akciju. Probni sat mi se čini kao dobra ideja. Rubene, kada bi to mogli organizirati? Aha, ti bi ipak prvo par sati promatrao. Dobra ideja. Hajde da pozovemo učitelja.“

Ruben dovodi učitelja, kojeg je taj čas uhapsio na hodniku. Učitelj se zove Rudi, definitivno mlađi od mene, recimo u ranim tridestima.

Rafal se nastavio. „Ovo je Tomislav. Rudi je li te Ruben uveo u priču?“

Rudi odogovara iskreno: „Da, upravo.“

Začas je bilo dogovoreno da ću u utorak pratiti dva sata kod Rudija, a u četvrtak ću jednom njegovom razredu držati probni sat. Rene ili Ruben će doći promatrati. Rudi odlazi, ali će mi poslati još temu za taj probni sat.

„Imaš li još kakvih pitanja?“

Imao sam jedno. Pitao sam ih zašto učitelj odlazi s tih devet sati. Malo su se počeškali iza uha, ali su mi ispričali razlog. Nije bio dovoljno dobar.

„Znaš, kod nas se ovdje sve odvija jako brzo. Samo reci ako ti se čini prebrzo.“

Nisam ništa rekao.



Post je objavljen 22.11.2020. u 23:30 sati.