Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

Biskup Ć. Kos: Duhovnik pa žrtva terora i dugogodišnji biskup



Biskup Ćiril Kos: Duhovnik pa žrtva terora i dugogodišnji biskup

Zapisi jednog vremena: 19.11.1919.

Godine 1919. rođen je Ćiril Kos u Hrvatskom zagorju. Tijekom 1920-ih godina preselio se s obitelji u Harkanovce. Osim školovanja u spomenutom slavonskom selu proveo je dane u školskoj klupi i u Osijeku i Đakovu. Nakon što je zaređen za svećenika 1940-ih djelovao je kao svećenik u Srijemskoj Mitrovici, Trnjanima. Također je djelovao kao duhovnik, biskupski tajnik, urednik Vjesnika biskupije

Krajem se 1950-ih godina nastavio teror nove komunističke vlasti prema svećenstvu Katoličke crkve pa je u jednom od poznatih procesa bio uključen i Ćiril Kos. Uhićen je i osuđen na sedam godina zatvora, ali je izašao 1962. godine.

„Točno šest mjeseci nakon smrti biskupa Stjepana Bäuerleina, tj. u subotu, 9. veljače 1974. godine, u podne, objavila su zvona đakovačke katedrale-bazilike u Đakovu i cijeloj biskupiji radosnu vijest: “Habemus episcopum”! Kancelar, mons. Rudolf Šverer, priopćio je tu vijest svećenicima sabranim u prostorijama svećeničkog kluba, a Josip Sokol, veliki prepozit Stolnoga kaptola održao je prvo pozdravno slovo. Izbor Ćirila Kosa za đakovačkog i srijemskog biskupa bio je izraz plebiscitarne želje svećenika da upravo on preuzme biskupsku službu u našoj obudovjeloj biskupiji. Da je to bila želja i pobožnog puka, koji je većinom poznavao novog biskupa, potvrđuje veliko mnoštvo koje se sabralo na svečanost biskupskog ređenja 17. ožujka.“ (M. Srakić, Mons. Ćiril Kos, biskup - život i djelo, Diacovensia: teološki prilozi, Vol. 11 No. 1, 2003.)

Foto: Ćiril Kos, Izvor - HKM



Post je objavljen 19.11.2020. u 11:25 sati.