Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kutaktetevrticarke

Marketing

Tjedan upoznajmo Hrvatsku - Rabska fjera

Bok!

Od danas krećemo na veeeliko putovanje Hrvatskom.

Učiti ćemo o raznim tradicionalnim svečanostima koje su ujedno i hrvatska baština.

Naše putovanje započinje na otoku Rabu.



Otok Rab je otok u Jadranskom moru.
Ima 8 naseljenih mjesta.

Upoznajmo Rabsku fjeru :)



Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

Mi možemo biti mali Rabljani i napraviti pravu Rapsku tortu po posebnom receptu.

Za pripremu tijesta trebat će vam:
500 g brašna
8 jaja
Malo šećera
Maraskino
Voda
Sol

Za pripremu punjenja trebat će vam:
2 kg badema
12 jaja
Pola kile maslaca
2 dl Maraskina
Kora 6 limuna
2 naranče

Priprema:
Bademe blanširajte desetak minuta te nakon toga pustite da se dobro osuše, najmanje jedan dan, a poželjno bi bilo i dva.
Sastojke za kore pomiješajte, pa tijesto koje ste zamijesili pustite da stoji u hladnjaku najmanje jedan sat, a najbolje preko noći.
Kad su se bademi osušili, sameljite ih i dodajte im ostale sastojke za fil te sve dobro pomiješajte.
Tijesto razvaljajte u tanki okrugli “rezanac” te ga uvijte tako da izgleda kao oblik na slici.
Stavljajte na njega fil te ga na kraju obrubite tankim trakama tijesta.
Tortu pecite na 100°C između 30 i 40 minuta.






Post je objavljen 19.11.2020. u 16:45 sati.