Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

Grad heroj – VUKOVAR


Foto: Vukovar 18.11.2019.

Grad heroj – VUKOVAR (stoljećima građen u tri mjeseca do neprepoznatljivosti)

Zapisi jednog vremena: 18.11.1991.

Nakon višemjesečne bitke za Vukovar (od ljeta 1991. godine) došlo je do okupacije Grada heroja – Vukovara 18. studenog 1991. godine. Dok su grad branili ljudi iz Vukovara i okolice, ostalih dijelova Slavonije, Srijema, kao i Republike Hrvatske i inozemstva napadalo je na desetke tisuća pobunjenih Srba iz istočne Slavonije, Srijema, kao i vojnici/pripadnici paravojnih postrojbi iz Republike Srbije i nekadašnje Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i pripadnici tzv. Jugoslavenske narodne armije.

Grad koji oplakuju rijeke Dunav i Vuka, Grad koji doslovno spaja stoljetne pokrajine nekadašnjeg Trojednog Kraljevstva Hrvatske, Slavonije i DalmacijeSrijem i Slavoniju napadači su u manje od tri mjeseca doveli do neprepoznatljivosti. Doveli su do neprepoznatljivosti Grad koji se više od tri stoljeća gradio, koji je od srednjega vijeka postupno stvarao identitet srednjoeuropskog grada u sklopu srednjoeuropskog kulturnog kruga.

Sljedećih će dana uslijediti okupiranje ostalih dijelova Vukovara i nekadašnje općine Vukovar. Također će se nastaviti kao i u drugim dijelovima Republike Hrvatske ubojstva i zločini nad hrvatskim i drugim stanovništvom diljem istočne Slavonije i zapadnog Srijema (najpoznatija je Ovčara) od strane navedenih napadača i agresora.



Post je objavljen 17.11.2020. u 20:45 sati.