Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Od Kršikle do Pećine

Na cesti Ž5046, u pravcu Cerovlja, u istočnom dijelu naselja Pazin nalazi se raskršće s cestom koja vodi do željezničkog kolodvora (desno) i cestom koja vodi za Kršiklu i Grdoselo (lijevo). Od tog raskršća treba pratiti putokaze za Kršiklu koja je udaljena između 10 i 11 kilometara. Kršikla je naselje u sastavu Grada Pazina, a 2011. godine je imala 48 stanovnika. Iako je područje oko Kršikle bilo nastanjeno u antici, naselje se prvi puta spominje u 11. stoljeću kada dolazi pod vlast akvilejskih patrijarha. U 13. stoljeću ulazi u sastav Pazinske grofovije, a od 1374. pa sve do 1918. godine je pod austrijskom vlasti.



Izlet smo započeli pored mjesnog groblja naselja Kršikla.



Na groblju se nalazi jednobrodna crkva sv. Kuzme i Damjana izgrađena 1868. godine na mjestu starije crkve. U zidu sakristije uzidana je nadgrobna ploča s glagoljaškim natpisom iz 1572. godine. Ispred pročelja crkve nalazi se samostojeći zvonik.



S te pozicije puca pogled prema akumulacijskom jezeru Butoniga. Površina jezera je 2,45 kilometra kvadratna, a izgrađeno je 1988. godine i namijenjeno vodoopskrbi.



Od groblja smo se spustili do raskršća pored kojeg se nalazi lokva, te krenuli cestom kroz naselje prema sjeveroistoku. Nakon 250 metara smo stigli do raskršća na kojem se nalaze autobusna stanica i spomenik posvećen žrtvama Drugog svjetskog rata.



Skrenuli smo desno i nakon petstotinjak metara stigli do mjesta s kojeg se pruža lijep pogled prema crkvi sv. Kuzme i Damjana.



Nastavili smo dalje cestom i nakon jednog kilometra stigli do raskršća za zaseok Kras Grdoselski. Taj predio nosi naziv Pećina. Ako se pogleda prema sjeveroistoku, visoko na brdu, vidi se Grimalda.



Skrenuli smo prema Krasu Grdoselskom i ubrzo napustili cestu tako što smo skrenuli lijevo na šumski put. Šumskim putem smo došli do litice ispod koje se nalazi malo jezerce. S litice se može vidjeti (lijevo ispod ceste za Kršiklu) slap Pećine kada su "aktivni" bujični potoci. Slap Pećine su ustvari dva slapa koja su udaljena nekoliko metara jedan od drugoga i "padaju“ s visine od petnaest metara.



Nastavili smo prema jugozapadu, uz liticu, potom uz maslinik, sve dok nismo došli do slabo vidljive poljske ceste koja vodi nizbrdo.



Skrenuli smo lijevo na poljsku cestu i ubrzo stigli do jezerca kojeg smo vidjeli s litice.



Nastavili smo dalje putem kojeg presijeca potočić. Put kroz vegetaciju vodi do pećine.



Pećina je posebna po tome što kroz cijelu njenu širinu teče potok. Ušli smo u pećinu te nakon nekoliko metara došli do njenog kraja gdje izvire potok.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 2,48 km.



Post je objavljen 16.11.2020. u 19:39 sati.